Поділитись:

Психологи назвали 6 основних причин розлучення

Вівторок, 02 липня 2024, 00:08
Психологи назвали 6 основних причин розлучення

Психологи заявляють про шість головних причин, які приводять до розлучення.

Про це йдеться у класичному дослідженні від 1997 року, під час якого було проаналізовано дані тисяч подружніх пар за десять років, пише Forbes.

Зазначається, що хоча дослідження проводилося майже тридцять років тому, його результати наразі також актуальні.

Йдеться про такі шість головних причин розлучень:

Зрада/невірність

Зрада залишається однією з головних передумов розлучення, яка суттєво підриває довіру та емоційну безпеку у стосунках. Це може підірвати фундамент стосунків, що ускладнює відновлення довіри постраждалої сторони або повне відновлення стосунків. Психологічні дослідження постійно показують, що зрада – це не просто фізичний акт, а порушення емоційної прихильності та цілісності, які мають вирішальне значення для підтримки здорового подружнього зв'язку.

Нерозумне витрачання грошей

Фінансові розбіжності також є основною причиною подружніх проблем, які часто загострюються через безвідповідальне ставлення одного з партнерів до витрат. Коли один з подружжя постійно приймає фінансові рішення, не радячись з іншим, або нехтує узгодженим бюджетом, це може призвести до образи, стресу та розпаду шлюбу.

Ця проблема виходить за рамки фінансової стабільності – вона відображає глибші питання поваги, комунікації та спільних цілей у стосунках.

Вживання алкоголю та/або наркотиків

Зловживання психоактивними речовинами зокрема надмірне вживання алкоголю або наркотиків, може серйозно вплинути на шлюб і часто є передвісником розлучення. Розлади, пов'язані зі зловживанням психоактивних речовин, можуть змінити поведінку і призвести до емоційної нестабільності, створюючи небезпечне і непередбачуване середовище у стосунках.

До того ж зловживання психоактивними речовинами часто корелює з іншими проблемами, такими як фінансова скрута, нехтування обов'язками та емоційна дистанція.

Ревнощі

Ревнощі можуть отруїти стосунки, породжуючи недовіру і контролюючи поведінку. Надмірні ревнощі часто відображають глибинні проблеми низької самооцінки, страху бути покинутим або невирішеної травми, що може призвести до нав'язливих думок, звинувачень і спроб контролювати дії партнера. З часом ревнощі можуть пригнічувати близькість і руйнувати емоційний зв'язок між партнерами, що ускладнює примирення без усунення їхніх першопричин.

Дослідники виявили, що частіше саме чоловіки вказували на ревнощі дружин як на значне напруження у стосунках. Це також узгоджується з висновком про те, що чоловіки повідомили про меншу кількість подружніх проблем в цілому, ніж дружини.

Поганий настрій

Хронічна поганий настрій або емоційна нестабільність можуть ускладнювати подружні стосунки, створюючи непередбачувану і напружену атмосферу вдома. Перепади настрою, незалежно від того, спричинені вони основними психічними розладами чи ситуативним стресом, можуть призводити до частих конфліктів, емоційного дистанціювання та складнощів у спокійному вирішенні суперечок.

Коли коливання настрою одного з партнерів домінують у динаміці стосунків, це може призвести до того, що інший почуватиметься емоційно знехтуваним або напруженим. Це сприятиме виникненню почуття незадоволеності і, зрештою, руйнуванню подружньої гармонії.

Дратівливі звички

З часом, здавалося б, незначні звички або поведінка, які спочатку здавалися милими або терпимими, можуть стати значним джерелом роздратування і напруження у шлюбі. Незалежно від того, чи залишаєте ви брудну білизну, чи постійно запізнюєтеся або забуваєте, ці звички можуть виснажити терпіння і доброзичливість між партнерами. Те, що може початися як легке роздратування, може перерости в часті сварки або емоційне дистанціювання, якщо з цим не боротися.

Надрукувати
мітки:
коментарів