Поділитись:

Позачергових виборів мера у Луцьку не буде?

П'ятниця, 21 квітня 2017, 21:00
Позачергових виборів мера у Луцьку не буде?

В.о. міського голови Ігор Поліщук досі не відправив у Верховну Раду рішення про взяття до відома факту смерті Миколи Романюка.

Рішення Луцькради про припинення повноважень міського голови Миколи Романюка станом на 21 квітня досі не відправили. Про це йдеться у відповіді на запит ділового видання "Конкурент" до Луцької міської ради.Позачергових виборів мера у Луцьку не буде?

За це рішення депутати проголосували 29 березня під час сесії Луцькради.

31 березня в коментарі Конкуренту Ігор Поліщук сказав, що відправить це рішення.

"Підписано вже рішення про дострокове припинення повноважень. Підписано вже і рішення про звернення до Верховної Ради щодо проведення позачергових виборів. Відправимо. Сьогодні до кінця дня або в понеділок. Так, як передбачено законом, все зробимо", – зазначив Ігор Поліщук, наголосивши, що у нього немає часу на це, оскільки тоді він вирішував питання з відключенням котелень "Луцьктепла" від подачі газу.

Втім пізніше у Луцькраді повідомили, що відправили лише звернення до Верховної Ради про призначення позачергових виборів Луцького міського голови, а рішення не відправили. Вже на позачерговій сесії, яка відбулась 6 квітня, на запитання депутата Юлії Вусенко, коли Ігор Поліщук відправить копію рішення про визнання факту смерті міського голови Миколи Романюка, він знову відповів, що відправить його "у передбачені законом строки".

Варто зазначити, що в статті 42 ЗУ "Про місцеве самоврядування" йдеться про те, що у разі смерті, повноваження міського голови можуть бути припинені достроково, що є наслідком звільнення його з посади.

Не пізніш як на п'ятнадцятий день після звільнення з посади або смерті міського голови особа, яка на цей час, відповідно до закону, здійснює повноваження міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів мера.

Загалом, щоб Верховна Рада призначила позачергові вибори, потрібно було надіслати такі документи, як клопотання щодо призначення позачергових виборів голови, копію свідоцтва про смерть міського голови і рішення міської ради, яким береться до відома факт смерті голови. (ст 79 та ст. 42 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні").

Тобто рішення Ради про взяття до відома факту смерті мало б бути проголосоване та відправлене не пізніше 17 лютого.

Якщо ж казати про припинення повноважень міського голови, що депутати зробили, проголосувавши за відповідне рішення 29 березня під час сесії Луцькради, то й тут строки подачі цього документу у Верховну Раду теж протерміновані. Адже від дня, коли депутати на сесії припинили повноваження міського голови, пройшло не 15, а цілих 24 дні.

Зауважимо, що коли Юлія Вусенко була секретарем Луцькради, то її часто критикували за те, що вона "тримається за крісло секретаря Луцькради і сама затягує процес дострокових виборів мера". Але зараз в Комітеті Верховної Ради знаходиться на розгляді клопотання про призначення позачергових виборів міського голови та копія свідоцтва про смерть Миколи Романюка, які Юлія Вусенко відправила ще 17 лютого.

Втім без рішення Луцькради про дострокове припинення повноважень Миколи Романюка Верховна Рада досі не може почати розгляд питання про призначення позачергових виборів мера у Луцьку.

Надрукувати
мітки:
коментарів