Поділитись:

Україна не експортує електроенергію до ЄС, – «Укренерго»

П'ятниця, 28 червня 2024, 16:58
Україна не експортує електроенергію до ЄС, – «Укренерго»

В «Укренерго» запевнили, що Україна не експортує електроенергію до країн ЄС, але забезпечує транзитні перетоки з одних європейських держав до інших.

Про це в інтерв’ю «Громадському» розповів голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, пише сайт новин Сумщини «Данкор онлайн».

«Я з великим подивом читаю дописи в соцмережах, в яких показують фізичні перетоки електроенергії з України, відображені на сайті ENTSO-E, і стверджують, що нібито це експорт. Насправді це транзитні фізичні перетоки.

Наприклад, Румунія може транспортувати електроенергію через Україну до Угорщини через слабкі зв’язки у своїй енергосистемі. Деякі люди бачать, умовно, 100 МВт на кордоні між Україною та Угорщиною – і помилково чи свідомо пишуть: "Значить, Україна експортує. Нас дурять. Нам вимикають світло, а самі продають електроенергію за кордон". Це не так», – заявив він.

За словами голови правління НЕК «Укренерго», «ми просто транзитом передаємо електроенергію», при цьому власні ресурси не використовують.

«Це не наш експорт», – запевнив Кудрицький.

Він додав, що, аби переконатися, що експорт – нульовий, можна подивитися спеціальну вкладку Scheduled Commercial Exchanges на сайті ENTSO-E, де відображаються торгові операції. Там видно, що з України до Європи нічого не надходить, а натомість Європа експортує електроенергію до України.

«Завдяки цьому імпорту ми можемо підтримувати більш-менш стабільну ситуацію з відключеннями», – додав Володимир Кудрицький.

Нагадаємо: на території Волинської області заради економії електроенергії припиняють освітлювати автомобільні дороги в темну пору добу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів