Поділитись:

Україна підписала безпекові угоди ще з двома країнами ЄС

Четвер, 27 червня 2024, 17:49
Україна підписала безпекові угоди ще з двома країнами ЄС

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 27 червня, підписав двосторонні домовленості з двома державами-членами ЄС і НАТО.

Про це пише«Європейська правда». 

Церемонія підписання відбулася перед початком засідання Європейської ради (саміту ЄС), для участі в якому запросили також українського президента. Зеленський підписав угоди з президентом Литви Гітанасом Науседою та прем’єркою Естонії Каєю Каллас

Таким чином, кількість безпекових угод, підписаних Україною з партнерами, досягла двох десятків.

Наразі тексти підписаних угод не оприлюднені, але відомо, що і Естонія, і Литва твердо підтримують вступ України до НАТО, а також раніше і президент Науседа, і прем’єрка Каллас декларували зобов’язання виділяти на менше 0,25% ВВП на військову допомогу для України.

Також у четвер Україна підписала з ЄС безпекову угоду з фінансовими зобов’язаннями.

Документ, що має назву «Спільні безпекові зобов'язання між Європейським Союзом та Україною», суттєво відрізняється від двосторонніх безпекових угод України та держав-членів НАТО.

Зокрема, угода з ЄС не містить жодних згадок про майбутнє членство України в Альянсі та про його підтримку, оскільки до ЄС входять як позаблокові держави (Австрія, Ірландія), так і Угорщина, що загалом утримується від підтримки України.

Держави-члени ЄС дали одностайну згоду на підписання договору.

«Найбільший успіх цієї угоди – це те, що її взагалі вдалося узгодити і підписати, попри позицію Угорщини», – поділився з «ЄвроПравдою» високопосадовець зовнішньополітичної служби ЄС.

Українські джерела відзначають важливість норми про те, що Україна отримуватиме фінансування з Європейського фонду миру (European Peace Facility, EPF).

«Нещодавно створений Фонд допомоги Україні в рамках EPF додає іще 5 мільярдів євро на 2024 рік для забезпечення подальшої військової допомоги та підготовки, і подальші співставні щорічні збільшення можуть бути передбачені до 2027 року, виходячи з потреб України та за умови політичних настанов Ради», – йдеться в угоді.

Зауважимо, що публічно Угорщина виступає проти наповнення цього фонду і мала змогу заблокувати відповідну норму у тексті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів