Поділитись:

Атака росіян у ніч на 22 червня: у Прилуцькому уламки боєприпасів пошкодили 18 будинків (фото, відео)

Четвер, 27 червня 2024, 11:04
Атака росіян у ніч на 22 червня: у Прилуцькому уламки боєприпасів пошкодили 18 будинків (фото, відео)

На 18 приватних господарствах у селі Прилуцькому спеціальна комісія при Луцькій міській раді виявила пошкодження внаслідок влучання уламків російських боєприпасів 22 червня. Наразі людям погодили компенсацію у розмірі 2,5 мільйона гривень.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного.

Директор міського департаменту житлово-комунального господарства Микола Осіюк розповів, що заявники зможуть отримати кошти та самостійно відремонтувати пошкодження або ремонтні роботи буде проводити підрядна організація.

«Поруйнований шифер, розбиті шибки, вікна вибиті, двері пошкоджені і так далі. На рахунок телевізора чи якогось іншого майна – ми не описували, тому що, згідно з чинним законодавством, ми компенсуємо за пошкодження житлових будівель», – сказав посадовець.

Один із пошкоджених будинків у селі Прилуцьке внаслідок атаки РФ 22 червняОдин із пошкоджених будинків у селі Прилуцьке внаслідок атаки РФ 22 червня
 

Власники пошкоджених будинків та господарських споруд, яких на момент атаки РФ не було вдома, і вони не писали заяви на відшкодування, сказав Микола Осіюк, можуть звернутися із відповідним проханням пізніше, після чого комісія приїде на дообстеження об'єктів.

Микола ОсіюкМикола Осіюк
 

Яка наразі ситуація на зруйнованих обійстях у селі Прилуцькому

Під час російських обстрілів 22 червня було знищено майже все господарство волинянина Сергія Панасюка. Каже: хлів від влучання касетних боєприпасів згорів повністю. З його слів, майстерню з технікою та інструментами, відсік із зерном, свійських тварин врятувати не вдалося.

«Зайшов на город я вчора подивитися жуки. Думаю: треба взяти пульверизатора покропити жука. Розвертаюся, а в мене нема вже чим кропити. Купив хімії, і хімія тут стояла. Там були вольєри: в одному два вольєри, де кролики були, і зберігався інвентар для пасіки, так як я пасічник», – зазначив чоловік.

Власник пошкодженого майна Сергій ПанасюкВласник пошкодженого майна Сергій Панасюк
 

Кролики, кури та цесарки, яких вдалося врятувати, зазначив волинянин, повернулися на місце згарища.

«Кролики, я думаю, хай вони йдуть на природу. Я вже їх в клітки садити не буду», – сказав власник зруйнованого господарства.

Кролик, що вижив під час атаки РФ 22 червняКролик, що вижив під час атаки РФ 22 червня
 

Власник пошкодженого майна Сергій Панасюк додав: спеціальна комісія, яка оцінювала рівень пошкоджень майна, працювала на території зруйнованих господарств після того, як загасили пожежу. З його слів, згоріла вся сільськогосподарська техніка, яку купляв і збирав 60 років. Каже: документи на техніку знаходились у майстерні, де сталася пожежа.

«Прийшла комісія, оглянула територію. Сказали за будівлю відшкодування буде, а техніка буде відшкодована та, на яку я надам документи. Де документи брати, як вони згоріли? Деякі документи в мене є. Сільгосптехніка, а дрелі, бензопили не відноситься. Живність сказали, що компенсують», – сказав чоловік.

Пошкоджена майстерня з технікою та інструментами волинянина Сергія Панасюка, село Прилуцьке, 26 червня 2024 рокуПошкоджена майстерня з технікою та інструментами волинянина Сергія Панасюка, село Прилуцьке, 26 червня 2024 року
 

Для відшкодування втраченого майна Сергій Панасюк написав заяву до Луцької міської ради. Залишки хліва самостійно не розбирає, з його слів, адже чекає на рішення комісії.

«Подав в середу, сфотографував, все тако крупним планом, щоб бачили, що там була техніка, а не що я придумав чи дописав», – зазначив власник зруйнованого господарства.

42-річний Андрій Величко мешкає по сусідству, має трьох дітей. З його слів, під час тривоги вивів сім’ю на вулицю, уламки боєприпасу влучили у кімнату, в якій зазвичай спить син.

«Син лежав на дивані, куди прийшов удар. Сантиметрів 50 від голови. Дякувати Богу, що ми вийшли на вулицю», – зазначив чоловік.

Власник пошкодженої оселі Андрій ВеличкоВласник пошкодженої оселі Андрій Величко
 

Зі слів чоловіка, внаслідок влучання уламків російських боєприпасів пошкоджена стіна та вікна приватного будинку.

«Спочатку попало бетон в землю, потім попало у фундамент, а потім підняло стіну майже всю. Вона просто телепається. Пошкодило і так само надвірні споруди, там є пробиті осколки. Вже ми трошки з дітьми попригрібали все. Прийшли люди, помогли», – сказав Андрій Величко.

Атака росіян у ніч на 22 червня: у Прилуцькому уламки боєприпасів пошкодили 18 будинків (фото, відео)

Нагадаємо: у ніч на 22 червня 2024 року в повітряному просторі Луцька були ворожі цілі. У Волинській обласній військовій адміністрації підтвердили роботу ППО. Згодом стало відомо, що через нічну атаку ворога сталися дві пожежі: горіла господарська будівля та житловий будинок в Луцькому районі. Наступного дня на місці падіння уламків ворожих повітряних цілей продовжували працювати вибухотехніки поліції Волині. Вони виявляли та знешкоджували суббоєприпаси, які є вкрай небезпечними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів