Поділитись:

Чим корисна кава: вчені виявили несподіваний ефект від щоденної чашки напою

Четвер, 27 червня 2024, 04:00
Чим корисна кава: вчені виявили несподіваний ефект від щоденної чашки напою

Вчені виявили несподіваний позитивний ефект від щоденного вживання кави - виявляється, корисні властивості цього напою можуть зменшити ризик смерті, пов'язаний з тривалим сидінням.

Про це пише УНІАН.

Як пише ScienceAlert, дослідження, проведене серед більш ніж 10 000 жителів США, показало, що вживання кави практично зводить нанівець зв'язок між малорухливим способом життя, смертністю від серцево-судинних захворювань і смертністю від усіх причин.

«Порівняно з тими, хто не п'є кави і багато сидить, у любителів кави, які ведуть сидячий спосіб життя, у 1,58 раза менше шансів померти від усіх причин через 13 років», - ідеться в статті.

Так, з усіх 10 639 учасників, що розглядалися в поточному дослідженні, ті, хто сидів більше восьми годин на день, мали підвищений ризик смерті від усіх причин і від серцево-судинних захворювань порівняно з тими, хто сидів менше чотирьох годин на день.

Це підтверджує результати попередніх досліджень, але цікава деталь, яку раніше не виявило жодне дослідження, полягає в тому, що шкода сидячої роботи існувала "тільки серед дорослих, які не вживали кави".

В учасників із сидячим способом життя, які пили каву, ризик смерті від серцево-судинних захворювань знижувався незалежно від кількості щоденно випитих чашок.

Ба більше, ті, хто пив багато кави (понад дві з половиною чашки на день), також мали нижчий ризик смертності від усіх причин, порівнюючи з людьми, які не п'ють кави, але водночас сидять щонайменше шість годин.

Результати дослідження не можуть пояснити, чому кава має такий потенційно захисний ефект проти супутньої шкоди сидячої роботи, але попередні дослідження з величезними масивами даних уже пов'язували вживання кави з довшим і здоровішим життям загалом.

Було встановлено, що вміст кофеїну в крові знижує ризик розвитку діабету другого типу та серцево-судинних захворювань. Навіть кава без кофеїну багата на антиоксиданти, які можуть сприяти прискоренню метаболізму та зменшенню запалення. Певні сполуки в чашці кави можуть також захищати мозок від дегенеративних захворювань, таких як хвороба Паркінсона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів