Поділитись:

Платна аспірантура більше не дає відстрочку від мобілізації

Понеділок, 24 червня 2024, 19:10
Платна аспірантура більше не дає відстрочку від мобілізації

Міністерство освіти та науки змінює правила вступу до аспірантури через те, що з початком великої війни виник ажіотаж, оскільки навчання на цій формі дає відстрочку від мобілізації.

Про це повідомив міністр освіти Оксен Лісовий.

«Жага до знань – це чудово. Фіктивне навчання – ні. Тож змінюємо правила вступу на аспірантру у 2024. ЄВІ – (Єдиний вступний іспит - ред.), залишається. Прохідний бал в частині ТЗНК (Тест загальної навчальної компетентності - ред.) – 160. І ця частина є обовʼязковою для вступу в аспірантуру. Іноземна мова стає обовʼязковою для вступу до магістратури, але необовʼязковою для вступу до аспірантури», – зазначив міністр.

З його слів, вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають права на відстрочку.

«Акцент – на якість освіти, тому пріоритезуємо денну форму. І для того, щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних, збільшуємо кількість місць на бюджеті – з 3 200 до 7 000», – пояснює міністр.

Лісовий зазначає, що до початку повномасштабної війни щороку в аспірантуру (і бюджет, і контракт) вступали 7-8 тис. людей, на підставі іспитів безпосередньо в ЗВО та наукових установах. Цього року МОН запровадив обов’язковий тест для вступу до аспірантури – ЄВІ. Його також складають і майбутні магістри.

У 2024 році для складання ЄВІ зареєструвалися 246 189 людей, 79% з них – це чоловіки, серед яких майже половина (91 561) претендує на вступ до аспірантури.

«Рекорд всіх рекордів. Звісно, мені б хотілося, щоб одного дня наука в Україні стала такою популярною. По-справжньому. І ми робимо кроки в цьому напрямку. Але зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія. Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів у тіні), а найголовніше – національній безпеці», – підкреслює Лісовий.

Міністр додав, що «не можна жити у світі подвійних стандартів, де одні захищають свободу, правду, гідність і справедливість, а інші чинять навпаки і ще й навчають дітей перших».

Нагадаємо, у Волинській обласній військовій адміністрації під час чергового засідання Ради оборони області обговорили вступ військовозобов’язаних до вищих навчальних закладів, аби отримати відстрочку від мобілізації.  За результатами засідання Ради оборони області Юрій Погуляйко доручив керівникам відповідних силових структур тримати це на контролі та унеможливити ухиляння від мобілізації за допомогою навчання у вишах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів