Поділитись:

Прозоро не хочуть? Що вирішили щодо луцького Комбінату шкільного та студентського харчування (відео)

П'ятниця, 21 червня 2024, 18:17
Прозоро не хочуть? Що вирішили щодо луцького Комбінату шкільного та студентського харчування (відео)

Питання закупівель продуктів луцьким Комбінатом шкільного та студентського харчування втридорога й досі відкрите. На засіданні профільної комісії Луцької міської ради, яка відбулася 21 червня, виступив із пропозицією депутат від фракції «Громадянський рух «Свідомі» Андрій Лучик, який досліджує цю проблему. Зокрема він запропонував внести зміни до відповідного статуту, аби комбінат почав закуповувати продукти через платформу Prozorro. 

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

«Комбінат шкільного і студентського харчування є комунальним підприємством, яке не бере участі у відкритих торгах. Тобто робить свої закупівлі у підрядників, яких бажає, і за цінами які бажає. Відповідно, тут мною вбачається зловживання в цьому праві. І відповідно я пропоную внести зміни до статуту, аби комбінат змушений був робити свої закупівлі на майданчику Prozorro», – зазначив депутат Луцької міської ради від фракції «Громадянський рух «Свідомі» Андрій Лучик.

В ході жвавого й палкого обговорення комісія дійшла висновку, що оптимальним варіантом буде зробити відповідний проєкт рішення, а не вносити зміни до статуту роботи підприємства.

«Якщо буде проєкт рішення, у якому буде зазначено, що підприємство зобов'язане здійснювати свої закупівлі шляхом використання електронної системи закупівель – це буде нормальний проєкт рішення чи треба ще щось додавати?, – наголосив депутат.

Заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Ірина Чебелюк заявила: всі суб'єкти, які в підпорядкуванні міської ради зобов'язані дотримуватися рішень, і не тільки в підпорядкуванні.

Своєю чергою очільниця Комбінату шкільного та студентського харчування Світлана Шмід від ідеї змінювати формат закупівель була не в захваті.

«Ми готові прийняти рішення будь-яке, ми будемо працювати. Ми не кажемо, що ми не будемо працювати по рішенню вашого прийняття на Prozorro, але це буде складно», – заявила вона.

За словами Андрія Лучика, відповідно до аналізу, який зробило саме підприємство, для їх роботи із закупівлями через майданчик Prozorro, необхідна чималенька сума коштів, та це, переконаний він, не є великою проблемою.

«Згідно з цього аналізу треба 100 тисяч одноразово + 2 робочих місця, на які треба забезпечити 900 тисяч гривень на рік. Тобто приблизно 1 мільйона гривень. Що я можу сказати щодо цього мільйону. Тільки на м’ясі і на філе курячому ця переплата складає 1,5 мільйона гривень на рік. Тобто ми вже б пів мільйона зекономили, навіть говорячи про ці витрати», – прорахував він.

Натомість Світлана Шмідт усе заперечувала. Але от, чомусь до суду на депутата за нібито неправдиву інформацію, все ж подавати не спішить.

Прозоро не хочуть? Що вирішили щодо луцького Комбінату шкільного та студентського харчування (відео)

До слова, на структуру відкрили кримінальне провадження за фактом завищених цін на продукти. Тож правоохоронні органи будуть з’ясовувати на чиєму боці правда. Тим часом за підсумками роботи комісії на Світлану Шмід чекає детальний звіт. Її зобов’язали вже на наступне засідання профільної комісії, яке відбудеться у липні, підготувати інформацію у подробицях, скільки ж та на які закупівлі комбінат шкільного харчування витрачає грошей.

Нагадаємо: очільниця Луцького комбінату шкільного харчування, який годує дітей у школах за дуже завищеними цінами, Світлана Шмід у 2023 році отримала майже мільйон гривень заробітної плати. Попри це її витрати можуть значно перевищувати рівень її офіційного доходу.

Ба більше, покриває махінації із дороговартісним харчуванням дітей та саму директорку підприємства ніхто інший як луцький мер Ігор Поліщук. Бо ж під час травневого засідання сесії міськради керманич всіляко заперечував зловживання на Комбінаті, який очолює Шмід.

Зауважимо, що навіть у більшості міських голів України зарплата є меншою, ніж у директорки цього комунального підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів