Поділитись:

Не лепехою єдиною: чим волинянам прикрасити хату на Трійцю

П'ятниця, 21 червня 2024, 12:00
Не лепехою єдиною: чим волинянам прикрасити хату на Трійцю

Уже на вихідних, у неділю 23 червня, відзначатимуть День Святої Трійці. Традиційно люди звикли прикрашати оселю лепехою. Адже вона стала споконвічним символом цього свята в Україні. 

Волинська єпархія Православної церкви України поділилася, чим ще можна облаштувати хату замість лепехи.

«Православні християни цими днями прикрашають оселі та храми маєм, або ж клечанням, – зеленими гілочками, квітами, а також зіллям, тож називають їх також Зеленими святами. Звичай цей – від старозавітної Церкви, коли на П’ятдесятницю житла й синагоги прикрашали зеленню в пам’ять про те, як при Синайській горі все цвіло і зеленіло, коли Мойсей отримував скрижалі Закону (Десять заповідей). Сіонська світлиця, де на апостолів зійшов Святий Дух, у той час, за звичаєм, також була прикрашена віттям дерев і квітками. На Русі цей звичай збігся з дохристиянським святом Семик, теж із клечанням. А ще квітучі гілки нагадують нам, що під дією благодаті Божої людські душі розцвітають плодами чеснот», – йдеться у повідомленні.

Зауважимо, луцький кафедральний Троїцький собор відзначатиме храмове свято, Божественна Літургія розпочнеться о 9.00. Наступного дня, в понеділок, у день Святого Духа, відправа теж о 9 год, вестиметься пряма трансляція.

Нагадаємо: журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» дізнавалися, скільки цьогоріч коштує лепеха на Центральному ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів