Поділитись:

У Торчинській громаді досі працює школа, якій майже 100 років (відео)

Четвер, 20 червня 2024, 10:16
У Торчинській громаді досі працює школа, якій майже 100 років (відео)

Власними силами всім селом будували своїм дітям школу, а цеглу возили волами. Тепер же учнів у Хорохоринському ліцеї поменшало і невдовзі він має стати гімназією. Себто, так званою, дев’ятирічкою.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Школа у селі Хорохорин одна із найдавніших на Волині. Через кілька років у навчальному закладі святкуватимуть ювілей.

«У 2028 році ми будемо святкувати сто років. Школа у нас старенька, але ремонт сучасний зроблений. Підтримуємо кожного року, є облаштоване укриття», – розповідає директорка ліцею Оксана Луцюк.

У селі мріяли мати свою школу й почали будувати, як кажуть місцеві, ще за Польщі.

«До 1937 року тут була польська територія, тому будували її поляки, скажімо так. Розпочалося будівництво у 1926 році, а у 1928 році був перший випуск школи. Будували стіни товщиною 60-70 сантиметрів із цегли, тому вони майже ніколи не промерзають. Колишня цегла привозилась із заводу з Кисилина. На той час не було техніки, тому люди на волах усе робили самі та самі будували цю школу. Зараз зробили капітальний ремонт і школи виглядає не гірше, ніж сучасні навчальні заклади», – каже староста села Анатолій Мельничук.

З тих часів у первозданному вигляді лишилися перла, а особливої атмосфери додають школі арки. На стінах свій слід вже лишила сучасність, бо ж там розмістили виставку унівських та учительських робіт. Деякі із них робили своїми руками й директорка закладу, яка, до слова, за спеціальністю математик.

«Я цікавилась із дитинства малюванням, вишивкою, різними видами вишивкою. Мені було цікаво, я сама освоїла, навчила вчителів і ми проводили майстеркласи. Діти на трудовому навчанні чи позакласній роботі так само», – зазначила пані Оксана.

Жінка додає, що цього року у ліцеї навчалися 73 учні. Школярів у селі поменшало, а до війни їх було близько 115. Сам же навчальний заклад розрахований на 220 учнів. Невдовзі 10-11 класів тут уже не буде. Замість ліцею планують зробити гімназію, або ж дев'ятирічку.

Староста села Анатолій Мельничук пояснив: це рішення не місцевої влади, а все через постанову Кабміну. Остання ж регламентувала, що школи, у яких немає достатньої кількості дітей в класах будуть реформуватися.

У Торчинській громаді досі працює школа, якій майже 100 років (відео)

Нагадаємо: у мережі показали столітню світлину сім'ї селян на Волині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів