Поділитись:

До липня в Україні оновлять перелік об’єктів, де не вимикатимуть світло

Середа, 19 червня 2024, 22:18
До липня в Україні оновлять перелік об’єктів, де не вимикатимуть світло

До липня в Україні оновлять перелік об’єктів критично важливої інфраструктури, де не вимикатимуть світло. Крім того, пропонується розділити об’єкти за сезонами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву голови Держенергонагляду Руслана Слободяна.

Він зазначив, що створення переліку об’єктів – це копітка робота, яка потребує аналізу умов електропостачання сотень споживачів. Ймовірно, до 1 липня процес буде завершено.

«Наразі в багатьох областях з переліку об’єктів з гарантованим електропостачанням вже виключено десятки, а в деяких областях – понад сотню споживачів. Логіка процесу в тому, що важливо віднайти баланс і захистити об’єкти критичної інфраструктури від відключень, водночас не створюючи надмірного навантаження на інших», – сказав Слободян.

За його словами, пропонується розділити об’єкти інфраструктури за сезонами – на літній та зимовий. В уряді пояснюють, що зараз до переліку включені об’єкти, що надзвичайно важливі упродовж опалювального періоду, але влітку не працюють.

Також розглядається можливість ручного перемикання у застосування графіків відключень, як це було взимку 2022-2023 років. Таке перемикання здійснюється у мережі середньої напруги 10 кВ.

«На жаль, на сьогодні не всі мережі у нас повністю автоматизовані й далеко не всі частини мережі можна вимикати та вмикати дистанційно. Іноді потрібно виїхати в якийсь розподільний пункт і там вже на місці вимкнути частину лінії. Це, звичайно, потребує додаткових зусиль операторів системи розподілу», – додав Слободян.

На його думку, у серпні можна очікувати зменшення обмежень, враховуючи закінчення ремонту на деяких енергоблоках АЕС та зменшення кількості об’єктів з гарантованим електропостачанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів