Поділитись:

Чи можна робити лазерну епіляцію вагітним

Понеділок, 17 червня 2024, 17:25
Чи можна робити лазерну епіляцію вагітним

Питання про те, чи можна робити лазерну епіляцію вагітним, непокоїть безліч майбутніх мам. Адже в сучасному світі жінки звикли до регулярних б'юті-процедур, і часто не готові відмовлятися від них, навіть у цей важливий момент життя.

У спеціалізованому салоні лазерної епіляції м. Київ «ЕпіЛазер» повідомили, що вагітним, перш ніж вдатися до такої радикальної послуги, слід проконсультуватися з лікарем-гінекологом та косметологом. У цій статті ми докладно розповімо про запобіжні заходи та можливі наслідки.

Особливості лазерної епіляції

Це сучасна косметична послуга, що дозволяє назавжди позбавитися від небажаної волосистості. Її проводять за допомогою високотехнологічного спеціального обладнання, що випромінює вузькоспрямоване світло з обмеженою довжиною хвилі. Працюючи за принципом фототермолізу, світловий промінь реагує на пігмент меланін, що у волосках. При дії на них, енергія лазера перетворюється на тепло, що призводить до нагрівання та руйнування волосяних фолікулів, не торкаючись навколишніх тканин. В результаті такого процесу до 30% волосяного покриву відмирає і випадає через 1-3 тижні.

Ключовим аспектом епіляції є її здатність ефективно впливати на волоски в активній фазі росту (анаген), коли вони найбільш вразливі для лазерного апарату. Оскільки волосся на тілі людини росте нерівномірно і знаходиться в різних фазах розвитку (анаген, катаген, телоген), необхідно пройти курс з 10 сеансів та інтервалом 1-3 місяці. Це необхідно для обробки всіх фолікулів у стадії активності.

Нове покоління гібридних лазерних пристроїв 3D оснащено різними видами налаштувань, що дозволяють індивідуально адаптуватися до клієнта, включаючи різні типи шкіри, колір волосся. А вбудовані системи охолодження рукояток ICE COOL мінімізує больові почуття, що забезпечує комфорт та спокій протягом сеансу.

Чи можна вагітним лазерну епіляцію

Немає досліджень, які доводять, що вона може нашкодити дитині в утробі. А думки лікарів розділилися. Одні вважають, що процедура повністю безпечна завдяки мінімальним больовим відчуттям. Інші впевнені, що при вагітності не можна робити лазерну епіляцію, тому що не знають, як позначиться на дітях у майбутньому.

Через такі невизначеності клієнтці доводиться самостійно приймати рішення, видаляти волосся лазером чи ні. Потрібно враховувати, що безпеку для плоду ніхто гарантувати не може. Тож часто косметологи не готові брати на себе відповідальність.

Під час вагітності жінка стає більш сприйнятливішою до больових відчуттів. А невелика дія здатна спровокувати неприємну чутливість. Це небезпечно, оскільки різкий біль провокує гіпертонус матки, що сприяє запуску пологів.

Коли можна ходити на лазерну епіляцію вагітним

Для кожної триместру протікання вагітності є рекомендації:

  • Перший. На ранніх термінах епіляція категорично протипоказана. У цей час відбуваються найскладніші процеси формування органів, скелета малюка. І будь-які втручання в організм матері неприпустимі. Крім того, є високий ризик переривання виношування. Тому варто поберегтися і відкласти лазер на більш вдалий час. Якщо розпочали курс лазерної епіляції до вагітності, доведеться його припинити і лише пізніше продовжити.
  • Другий. На цьому етапі вагітним дозволяється займатися собою, тому що ймовірність викидня значно менша. Акуратна епіляція дозволена, особливо в області обличчя, пахв, ніг, рук та не глибокого бікіні. А на животі та спині не рекомендується. Медицина поки що не дає гарантії безпеки малюка, і невідомо, чи будуть негативні наслідки.
  • Третій. Дитина активно росте і готується народитися. Лазер у третьому триместрі може сприяти початку родової діяльності раніше за визначений термін. Тому допускається зробити дальні місця - пахви, гомілки, обличчя.

В яких зонах можна робити епіляцію вагітним

Будь-який фахівець скаже, що дозволяється на ногах, обличчі, верхній губі, підборідді, руках. У зоні бікіні працювати лазером потрібно обережно, щоб не допустити побічних ефектів.

А ось на животі, грудях та спині не можна проводити лазерну епіляцію вагітним, через існуючу загрозу (нехай і недоведену) нашкодити плоду. До того ж, гормональний фон в організмі постійно змінюється, а це призводить до поганої ефективності.

Підготовка

Спочатку треба обговорити намір із лікарем-гінекологом. Враховуючи стан мами та малюка, він надасть рекомендації, можливо, направить на додаткові обстеження, щоб виявити чи виключити протипоказання. Якщо гінеколог не заборонив, йдіть до лазеротерапевта на консультацію. Він перегляне аналізи, збере анамнез, вивчить індивідуальні особливості. Лазеротерапевт має дати свій дозвіл, розповісти про підготовку та різні нюанси.

Перед проведенням епіляції лазером вагітним необхідно підготуватися так само як і будь-кому:

  • За 3 тижні заборонено застосовувати пілінг, віск, епілятор, пінцет, шугарінг.
  • За 14 днів припинити прийом антибіотиків фторохінолонової та тетрациклінової групи.
  • За 5-14 діб (залежно від апаратури) не відвідувати солярії, засмагати на сонці. Влітку поберегтися допоможуть сонцезахисні креми з максимальним ступенем захисту (SPF – 50-80).
  • За 1 добу поголитися або використати тример, крем-депілятор, ножиці. Не рекомендується користуватися спиртовмісними дезодорантами, лосьйонами, молочком.

Потрібно суворо дотримуватись підготовчих правил. Це забезпечить відмінні результати без шкоди здоров'ю.

Чому не можна робити лазерну епіляцію вагітним

Поки що невідомі негативні наслідки у дітей, а ось як саме процедура здатна вплинути на маму, відомо:

  • Непередбачена результативність. У організмі вагітних рівень гормонів не збалансований, що дуже впливає ефективність. Волоски можуть не повністю видалитися і швидко відрости.
  • Висипи. У деяких випадках після епіляції з'являється висип через забиті пори.
  • Опіки та пігментація. Через нестабільний гормональний рівень зростає обсяг виробленого меланіну в епідермісі. Це сприяє виникненню гіперпігментації, збільшенню ризику одержати опіки.
  • Набряки. Можуть статися при неправильно підібраних налаштуваннях апаратури майстром, або тривалої дії випромінювання в одному місці.
  • Сухість. У вагітних шкіра стає схильною до сухості. Епіляція може посилити ситуацію та призвести до появи розтяжок.
  • Біль. Використання старого обладнання та помилки майстра можуть викликати сильні болючі почуття, не бажані при вагітності.

Обмеження

Категорично не можна робити лазерну епіляцію вагітним, якщо у них:

  • фотодерматит, алергія на сонце;
  • варикозне розширення вен другої стадії;
  • психічні розлади, епілепсія;
  • активізований герпес;
  • онкологія;
  • свіжа засмага;
  • серцево-судинні хвороби, порушення згортання крові, аритмія, стенокардія;
  • шкірні пошкодження, що не загоїлися;
  • підвищена температура тіла;
  • автоімунні захворювання;
  • декомпенсований цукровий діабет;
  • ускладнення хронічних хвороб;
  • схильність до появи келоїдних рубців;
  • наявність великих металів із сталі;
  • гестоз.

Якщо є протипоказання, краще відкласти процедуру чи скористатися альтернативними методиками.

Альтернатива

Крім лазерної епіляції, існує безліч варіантів позбавлення від небажаної рослинності. Серед них є заборонені способи:

  • Електроепіляція. Принцип роботи полягає у впливі на фолікули малопотужним струмом. Це дозволяє отримати довготривалий ефект. Але мінус методу – болючість, яку звичайні пацієнти дуже рідко можуть витримати. Тому вагітним її не бажано робити.
  • Біоепіляція. Тут використовують розтоплений віск, цукор, фітосмоли. На ранніх та пізніх періодах вагітності проводити біоепіляцію забороняється! Виною цьому є біль, здатна викликати тонус матки та передчасні пологи.

Дозволені способи:

  • Бритва. Цей варіант відмінно замінює епіляцію. Він простий, безпечний, безболісний. Головний мінус гоління те, що короткочасна результативність та виникнення подразнення. Але з цим легко впоратися, вибираючи хороші бритви з гострими лезами, використовуючи спеціальну косметику до та після гоління (гелі, пінки, лосьйони).
  • Депіляційний крем. Цілком безпечний, допомагає позбутися волосистості в будь-якому періоді перебігу вагітності. Але перед його завданням важливо перевірити, чи немає алергічних реакцій.

Перш ніж робити лазерну епіляцію, вагітним слід сходити на консультацію до лікаря-косметолога. Він підкаже, чи варто її проводити у конкретному випадку. Якщо протипоказано, то фахівець порадить методи, які допоможуть вирішити завдання без шкоди для вагітних.

Надрукувати
мітки:
коментарів