Поділитись:

У нацпарку в Луцькому районі квітнуть орхідеї (фото)

Понеділок, 17 червня 2024, 15:04
У нацпарку в Луцькому районі квітнуть орхідеї (фото)

У Національному природному парку «Цуманська пуща». що у Луцькому районі, ростуть 18 видів орхідей – деякі вже завершують квітування, інші лише починають квітувати, а окремі види – ще у стадії бутонізації.

Про це у понеділок, 17 червня, повідомили на фейсбук-сторінці Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».

На території Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» налічують 18 видів орхідей. Поширення цих рідкісних представників флори пов'язано з лісовими територіями та відкритими заболоченими ділянками, бо зростають вони на зволожених заплавних луках та на заплавах малих річок. Деякі з орхідей уже завершують квітування, інші лише починають квітувати, окремі ж види – ще у стадії бутонізації.

«Одні з найкрасивіших орхідей Українського Полісся – любка дволиста (Platanthera bifolia) та любка зеленоцвіта (Platanthera chlorantha). Це багаторічні рослини родини зозулинцевих, які занесені до Червоної книги України у статусі «Неоцінений». Фенологічне цвітіння любки зеленоцвітої наступає на 2-3 тижні раніше, ніж у любки дволистої. Квітки запилюються нічними метеликами, яких рослина приваблює ароматом, що посилюється вночі, а також специфічною формою квіток, яка нагадує метелика, котрий начебто вже сидить на суцвітті. Зеленкуватий відтінок шпорця – характерна ознака, за якою цю рослину можна відрізнити від близького виду – любки дволистої», – йдеться у дописі.

Зауважують, що всі види орхідеї, які ростуть на території Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща», занесені до Червоної книги України.

У нацпарку в Луцькому районі квітнуть орхідеї (фото)У нацпарку в Луцькому районі квітнуть орхідеї (фото)У нацпарку в Луцькому районі квітнуть орхідеї (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів