Поділитись:

«Це надзвичайно важлива дипломатична подія», – Юрій Погуляйко про саміт миру в Швейцарії

Понеділок, 17 червня 2024, 13:05
«Це надзвичайно важлива дипломатична подія», – Юрій Погуляйко про саміт миру в Швейцарії

Продовольча, ядерна та енергетична безпека, звільнення всіх полонених і депортованих українців, яких викрала Росія – ці пункти узгодили під час Глобального саміту миру у Швейцарії, який відбувся 15-16 червня.

Масштабну міжнародну зустріч на рівні лідерів країн та урядів спільно підготувала Україна та Швейцарія за ініціативи Президента Володимира Зеленського, повідомив у фейсбуці начальник Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

«Це надзвичайно важлива дипломатична подія. Адже питання миру в нашій державі об’єднало представників всіх континентів – Латинську Америку, Північну Америку, Африку, Близький Схід, Азію, Тихоокеанський регіон, Австралію та Європу», – написав він.

Учасники Глобального саміту підписали Спільне комюніке про основи миру в нашій державі. Документ включає три аспекти:

  • використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю, а українські атомні електростанції та установки, зокрема Запорізька АЕС, мають працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України та наглядом МАГАТЕ,
  • безперебійне виробництво й постачання продуктів харчування. Напади на торговельні судна, цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними. У комюніке наголошується: продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю,
  • військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну, а всі депортовані та незаконно переміщені українські діти й цивільні – повернуті в Україну.

«Це надзвичайно важлива дипломатична подія», – Юрій Погуляйко про саміт миру в Швейцарії 

Нагадаємо: голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко підтримав формулу миру, заявлену президентом Володимиром Зеленським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів