Поділитись:

Ми не можемо відступати від нашої «формули миру», – голова Волинської ОВА про Саміт миру

Субота, 15 червня 2024, 14:23
Ми не можемо відступати від нашої «формули миру», – голова Волинської ОВА про Саміт миру

Голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко підтримав формулу миру, заявлену президентом Володимиром Зеленським.

Про це Юрій Погуляйко написав у фейсбуці.

У Швейцарії стартував дводенний Саміт миру, присвячений обговоренню української «формули миру».

Мета саміту – «ініціювати мирний процес, створити атмосферу довіри та окреслити ідеї для наступних кроків на шляху до такого процесу».

У мирній конференції візьмуть участь 100 делегацій, зокрема 57 глав держав та урядів з усього світу. Росію на саміт не запрошували, вона сама неодноразово його відкидала. Усім присутнім нададуть можливість висловити своє бачення справедливого і сталого миру в Україні.

«Сьогодні стартував Глобальний саміт миру в Швейцарії.

Зрозуміло, що ситуація наразі дуже непроста. Втім, ми не можемо відступати від формули миру, заявленої нашим президентом. У цій боротьбі покладено вже надто багато життів, тож ми маємо досягнути справедливого миру і відновити територіальну цілісність нашої держави на основі Статуту ООН.

Сподіваємося на розуміння й підтримку нашої позиції від світових лідерів. Працюємо далі задля Перемоги!» – зазначив Юрій Погуляйко.

Як відомо, президент Володимир Зеленський представив десять пунктів «формули миру »на саміті G20 в Індонезії. На них Україна спирається досі.

Про що йдеться у 10 пунктах

Радіаційна та ядерна безпека. Атомні станції мають безпечно працювати під контролем України. Росія має вивести війська із Запорізької АЕС, а її територія - повністю демілітаризована.

Продовольча безпека. Стосується вільного судноплавства у Чорному та Азовському морях, відновлення контролю України над своїми портами.

Енергетична безпека. Захист об'єктів енергетичного сектора засобами ППО та їхня відбудова після російських атак.

Звільнення полонених та депортованих осіб. Усі захоплені українські громадяни мають бути звільнені шляхом повного обміну полоненими. Це стосується також мирних жителів та дітей, примусово переміщених чи депортованих.

Відновлення територіальної цілісності України. Стосується всієї території у міжнародно визнаних кордонах на момент проголошення незалежності у 1991 році. Тобто з урахуванням незаконно окупованих Криму, Донбасу та інших територій.

Виведення російських військ та припинення бойових дій. Росія має негайно вивести свої збройні сили з території України у кордонах 1991 року.

Відновлення справедливості. Росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права в Україні, а також відшкодувати збитки.

Екологічна безпека. Міжнародне співтовариство має підтримати Україну у притягненні Росії до відповідальності за шкоду навколишньому середовищу, у відновленні та реконструкції, включаючи перехід до «зеленої економіки».

Недопущення ескалації війни та повторення агресії. Україна має отримати чіткі, позитивні зобов'язання та гарантії безпеки. Які включають заходи у разі нового нападу з боку РФ.

Підтвердження завершення війни. Передбачає створення чіткої рамки підтвердження припинення війни, надання гарантій безпеки, умов для повоєнного врегулювання, фінансування відновлення та механізмів попередження агресії в майбутньому. Завершення війни підтверджується на мирній конференції за участю широкого кола держав, що беруть участь у реалізації «формули миру».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів