Поділитись:

В Україні знову прогнозують здорожчання гречки

Середа, 19 квітня 2017, 16:33

До середини квітня 2016-го ціни на гречку сягнули 32 грн/кг. Від початку року щотижня зростала вартість цієї крупи.

Експерти назвали квітневе подорожчання аномальним, – пише gazeta.ua.

"В Україні є кілька продуктів, які населення сприймає як знакові: цукор, хліб, гречка. Остання була колись найдешевша. Про неї часто пишуть, говорять. Зокрема, політики. Люди сприймають цю крупу як найнеобхідніший продукт. Через це він дорожчає. Для порівняння можна взяти рис. Його завозять з інших країн, у магазинах представлені багато сортів. А коштують вдвічі дешевше за гречку", – додав генеральний директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

У червні кілограм гречки у деяких столичних супермаркетах продавали по 47-50 грн. У вересні Антимонопольний комітет відкрив справу щодо змови на ринку гречки. 1500 т крупи завезли з Європи. Після цього вона подешевшала до 26 грн.

"Фермери не сіятимуть великих площ гречки. Це пов'язано з її рентабельністю. Середня рентабельність цієї культури 30 процентів, тоді як рентабельність рису 47 процентів. У сої та соняшника рентабельність вища, тому сіятимуть їх. Гречку мали б сіяти великі агрохолдинги. Для них не так важлива рентабельність як сівозміна. Круп'яні культури мусять змінювати. Аби фермери були зацікавлені в гречці потрібна державна програма. Один рік фермерам доплачували по 50-100 гривень на гектар гречки. Але й ця програма має бути розумна, інакше всі вони масово почнуть сіяти гречку, бракуватиме ячменю, пшениці й соняшника", – каже голова асоціації фермерів Вінничини Інна Кухарчук.

Щорічно українці з'їдають близько 155000-180000 т гречки. Торік виробництво гречки скоротилося на 20 %.

"Гречана крупа й надалі зростатиме в ціні. Собівартість кілограма крупи 28 гривень. Із врахуванням ціни пального, насіння та хімічних засобів для обробітку полів кілограм коштуватиме 36 гривень. Відповідно, гречку з нового урожаю продаватимуть по 40 гривень. За останній рік споживання цієї крупи скоротилось. Споживачі стали більше їсти пшеничну крупу, перловку та просо", – каже фермер Олександр Панченко з Хмельницького.

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 червня 2020
20 квітня 2020
14 квітня 2020
09 квітня 2020
08 квітня 2020
03 квітня 2020
02 квітня 2020
17:05
31 березня 2020
09:00
29 березня 2020
23 березня 2020
21 березня 2020
13 березня 2020