Поділитись:

У ЄС думають про спосіб зберегти постачання газу через українську ГТС

Вівторок, 11 червня 2024, 14:36
У ЄС думають про спосіб зберегти постачання газу через українську ГТС

Європейські посадовці міркують над тим, як зберегти постачання газу через українську газотранспортну систему після завершення контракту з «Газпромом», оскільки для кількох країн ЄС це досі вкрай важливо.

Про це повідомляє Bloomberg, пише «Європейська правда».

У кінці 2024 року, як відомо, спливає дія контракту з «Газпромом» про транзит через українську ГТС. У Києві категорично відкидали можливість його продовження. Це є викликом для тих небагатьох країн ЄС – зокрема Словаччини та Австрії – які ще продовжують отримувати російський газ через трубопровід.

За інформацією видання, європейські уряди та представники компаній говорять з українськими колегами про способи продовжити постачання газу цим шляхом.

Один з варіантів, який нібито обговорюється – щоб європейські компанії закуповували газ в Азербайджану і він починав транспортуватися через російські труби у напрямку Європи. Це мало б зацікавити і Україну, оскільки вона отримує прибуток від транзиту і зацікавлена у тому, щоб система далі обслуговувалася і залишалася в робочому стані.

Теперішній очільник групи «Нафтогаз» Олексій Чернишов у спілкуванні з Bloomberg News відкинув якісь варіанти рішення, що означали б продовження співпраці з «Газпромом», але сказав, що купівля газу в Азербайджану «може мати майбутнє».

Ідея з купівлею газу для Європи в Азербайджані теоретично може зацікавити і Росію, якби її оформили як «своп». Такі угоди у нафтогазовій сфері іноді застосовують – коли пальне неможливо фізично поставити з одного місця в інше. Азербайджан зараз, наскільки відомо, не має надлишкового виробництва газу і вже використовує на повну свої трубопроводи для експорту до Європи. Баку зацікавлений нарощувати експорт, але це потребує модернізації інфраструктури і нових довгострокових контрактів.

Співрозмовники агентства кажуть, що ці розмови ще «на початковій стадії» і реальний рух почнеться ближче до кінця року, коли почне спливати час.

Раніше вже з’являлися повідомлення про те, що Словаччина – одна з країн, які зберігають залежність від російського газу – почала шукати йому заміну в Азербайджані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів