Поділитись:

Які ліки водіям заборонено вживати за кермом

Понеділок, 10 червня 2024, 18:29
Які ліки водіям заборонено вживати за кермом

Загальновідомо, що під впливом алкогольних і наркотичних речовин за кермо сідати не можна. Але, крім них, існує ще цілий перелік лікарських засобів, вживання яких перед водінням суворо заборонено. Оскільки здебільшого вони сповільнюють реакцію та знижують концентрацію, що може призвести до нещастя на дорозі. Тому розберемось, які препарати для водіїв заборонені, а які — безпечні настільки, що їх можна купити в онлайн-аптеці eTabletka.

Перед вживанням тих чи інших ліків водіям бажано попередньо проконсультуватись з лікарем. Також варто ознайомитись з інструкцією, в якій зазвичай вказано, чи впливає препарат на швидкість реакції. Позаяк може бути так, що один лікарський засіб із категорії викликає сонливість, а інший — ні. Наприклад, антигістамінні препарати першого та другого покоління відрізняються тим, що ліки першого здебільшого мають седативну дію. Зауважимо і те, що реакція організму на певний засіб може бути індивідуальною. Тому слід зробити пробний період, під час якого відстежувати його вплив на організм.

Отже, перейдімо до лікарських засобів, які заборонено вживати в дорозі.

Седативні препарати. Ці ліки поза дорогою здатні вгамовувати центральну нервову систему, знижувати стрес і позбавляти від тривожності. Однак в дорозі ці заспокійливі ліки, як правило, погіршують когнітивні функції та викликають сонливість. Поряд з тим, існують заспокійливі, котрі можна водіям, наприклад, на основі лаванди, ромашки, мʼяти тощо. Традиційно заспокійливі препарати, які не викликають сонливості, мають рослинне походження.

Вже згадані антигістамінні препарати першого покоління, такі як дифенгідрамін і хлорфенірамін, також спричиняють сонливість. Натомість перелік антигістамінних препаратів другого покоління, котрі позбавлені цього недоліку, містить лоратадин, цетиризин, фексофенадин та ін.

Міорелаксанти застосовують для зменшення напруги в мʼязах, їх заспокоєння та усунення спазмів. За кермом такий ефект може бути небезпечним, тому що призводить до погіршення реакції та уваги.

Заспокійливі антидепресанти можуть стати причиною сонливості, зниження уваги та загальної розслабленості. В перелік небезпечних антидепресантів для водіїв входять доксепін, флуоксетин etc. Своєю чергою, існують антидепресанти, котрі не проявляють седативної дії, як-от сертралін, агомелатин і пароксетин. При цьому зазначимо, що реакція будь-якого організму на антидепресанти індивідуальна.

Протизастудні засоби, наприклад, Фервекс зазвичай містять складники, які зумовлюють засинання та затуманення свідомості. Також під забороною ліки від кашлю на основі кодеїну. Адже мають негативний вплив на здатність керувати автомобілем.

Протипоказані водіям й очні краплі з атропіном. Річ у тому, що атропін здатний розширювати зіниці, що зрештою перешкоджає належному функціонуванню зору. Саме тому після їх застосування рекомендується утриматись від керування автомобілем впродовж кількох днів.

Ліки від розладів ШКТ можуть спровокувати сон, загальну слабкість, погіршення реакції. Це спричинено тим, що такі препарати, як лоперамід, пригнічують нервову систему, що й призводить до зниження швидкості реакції.

В якості анестезії часто використовуються засоби від зубного болю з лідокаїном. Одначе сідати за кермо під їх впливом протипоказано. Оскільки ці ліки призводять до зниження чутливості, артеріального тиску та реагування.

Нейролептиками послуговуються для лікування біполярного розладу, шизофренії та інших психотичних станів. Під час керування авто засоби на кшталт галоперидолу спроможні погіршувати сприйняття реальності, координацію рухів і викликати зміни настрою, зокрема, апатію.

Важливо: звертайтесь до лікаря або фармацевта, щоб підібрати ліки, які будуть безпечною альтернативою! Будьте відповідальними та обережними!

Надрукувати
мітки:
коментарів