Поділитись:

Аромат вина впливає на його смак: експерти розкрили всі тонкощі

Вівторок, 11 червня 2024, 00:18
Аромат вина впливає на його смак: експерти розкрили всі тонкощі

Якщо ви коли-небудь були на дегустації вина, то, можливо, помітили, що сомельє часто обговорюють аромат вина. Насправді запах вина може бути важливішим, ніж ви думаєте.

Як розповів The daily meal генеральний менеджер і винний директор Noble Riot Метт Штраух, дуже важливо звертати увагу на аромат вашого вина. Про це пише УНІАН.

«Аромат значно впливає на смак. Коли ви вдихаєте аромати ротом, а потім видихаєте через ніс, ви відчуваєте ретроназальний нюх. Цей процес поєднує відчуття запаху та смаку, дозволяючи вам сприймати повний спектр смаків у вино», - пояснив він.

Це створює унікальний досвід дегустації та надає кожній пляшці або суміші власний специфічний смак. Зазначається, що 80% того, що ми смакуємо, залежить від того, як пахне їжа чи напій.

«На смак впливає баланс алкоголю, кислот і смаків, таких як солений, кислий, гіркий, солодкий і умамі», - зазначив Страух.

Якби це повністю залежало від вашого язика, ви б мали лише п’ять основних смакових профілів. Але в поєднанні з ароматами ви можете відчути більш нюансовані смаки, такі як землисті відтінки та фруктовість. Це дозволить отримати більш складний досвід дегустації.

Штраух зауважує, що якщо ви хочете ще більше розширити свої знання про дегустацію вина, є інші чудові ресурси, до яких можна звернутись. Наприклад, є книги, які глибше розглядають цю тему.

Як посилити аромат вина

Є кілька кроків, які ви можете зробити, щоб максимізувати зв’язок між його ароматом і смаком. По-перше, ви можете декантувати вино Декантування окислює вино, що посилює його природний аромат, пом’якшує різкі дубильні речовини та виділяє сульфіти, які можуть створювати неприємний запах і смак (наприклад, тухлі яйця). Це можна зробити просто переливаючи вино з одного келиха в інший, що сприяє окисленню та аерації вашого вина.

Простіший спосіб окислення та виділення аромату можна зробити, просто покрутивши склянку. Це також аерує вино, що призводить до більшого аромату напою. Щоб полегшити обертання, варто звернути увагу на те, як ви тримаєте келих для вина. Візьміть келих за ніжку, це полегшить повний оберт напою, а також не дасть теплу вашого тіла зігріти вино та змінити його смак і аромат. Завдяки цим маленьким порадам і хитрощам ви зможете максимально розкрити напій.

Чому вино корисне

Майстер-сомельє Дуг Фрост розповів, чи справді вино в тетрапаках поступається пляшковому, і чи є реальна різниця в їхніх якостях або смаках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів