Поділитись:

Чому Луцьк має таку назву: маловідомі версії

Субота, 08 червня 2024, 13:55
Чому Луцьк має таку назву: маловідомі версії

Є декілька версій про те, чому Луцьк називається Луцьком.

Одна з теорій походження назви «Луцьк» полягає у тому, що місто розташоване на повороті (луці) річки Стир. Про це повідомляє misto.media.

Та є ще декілька припущень, які нам розповіла історикиня та завідувачка науково-експозиційного відділу музейного простору «Окольний замок» Оксана Штанько. 

Перша версія пов'язана зі слов'янськими племенами, які мешкали на території майбутнього міста і називалися лучанами. Спільноту очолював вождь на ім'я Лука. 

«Згідно з цією версією, місто почало називатися Луцьком, Лучеськом від імені вождя», – розповідає Оксана Штанько.

Ще одна легенда, яка пояснює походження назви, пов'язана з іменем хлопчика Луцькá. 

«Колись місцевій громаді допомагав маленький пастух на ім'я Луцькó. Одного дня на березі Стиру він помітив, як за водою пливе бочка. Пастух був кмітливим і допитливим, він витягнув бочку із води й знайшов у ній документ. Там йшлося про те, що той, хто знайде документ, матиме право заснувати місто», – каже історикиня. 

Якщо вірити цій легенді, то, вочевидь, Луцькó повернув документ королівській канцелярії. Однак король вирішив, що місто, у якому живе допитливий хлопчик, теж має мати назву. Тож пастух отримав привілей, і відтоді місто називалося на його честь – Луцьком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів