Поділитись:

Як буде працювати ринок електроенергії в Україні?

Вівторок, 18 квітня 2017, 15:57

Закон "Про ринок е/е" передбачає лібералізацію ринку виробників е/е, тобто державний регулятор не буде здійснювати там цінове регулювання.

З одного боку, надмірне державне регулювання шкідливе. З іншого – лібералізація монопольних ринків містить певні ризики. Про те, наскільки в Україні цей ринок конкурентний чи монополізований зараз, повідомив у Facebook експерт у галузі енергетикиАндрій Герус.

Як пояснив Герус, для визначення концентрації або ступені монополізації ринку використовують індекс Герфіндаля-Гіршмана (Herfindahl-Hirschman Index або HHI).

Вимірюється, як сума квадратів часток ринку кожної компанії. Наприклад, якщо компанії дві із частками ринку по 50 %, то ННІ = 50^2 + 50^2 = 5000

Вважається, якщо індекс має значення:

нижче 500 – мінімальна концентрація ринку,
від 500 до 1000 – незначна концентрація ринку,
від 1000 до 1800 – середня концентрація ринку,
вище 1800 – висока концентрація ринку. Тобто висока ступінь монополізації ринку.

Зі слів Геруса, індекс Герфіндаля хоч і має певні обмеження, але є широко визнаним у світі. Зокрема цей індекс, як важливий критерій, з 1982 року законодавчо введений у антимонопольне законодавство США.

В Україні державі належить 3 масштабних виробники електричної енергії: Енергоатом (частка 54 %), Укргідроенерго (7 %) та Центренерго (8 %). Сумарно у руках держави 69 %. Компанії ДТЕК належить 25 %.

"Імпорту е/е немає. З Росії є технічна можливість, але існують політичні бар'єри. У Молдови та Білорусі немає достатньо генерації для експорту. З Європи для імпорту немає технічних можливостей. Отже, Україна – це окремий ринок, ізольований від зовнішнього світу", – зазначив експерт.

За підрахунками Геруса, індекс Герфіндаля:

ІНН = 69^2 + 25^2 = 4761 + 625 = 4850

Навіть якщо вважати, що держкомпанії не пов'язані між собою особи, то IHH = 54^2 + 7^2 + 8^2 + 25^2 = 2916 + 49 + 64 + 625 = 3654

Ці показники в декілька разів вищі показника 1800, вище якого ринок вважається вже монополізованим.

"Ситуація з ринком е/е є досить унікальною і з таким Україна ще не стикалася. Є галузі, де один виробник або їх і зовсім немає, але там відкритий імпорт. Є ринки, де працюють держкомпанії, але не з такою концентрацією. Є ринки, де також висока концентрація, але там товари не такої критичної необхідності, і на них можуть бути замінники. Отже, 69 % ринку – держкомпанії. Ще 25 % – компанія з агресивною ціновою політикою, з потужним політичним лоббі, фінансовими та медіаресурсами. Ця ж компанія має вертикальну інтеграцію та контроль понад 75 % видобування вугілля", – написав Андрій Герус.

Про те, що буде з цінами за таких умов – невідомо.

"Чи проти я закону "Про ринок е/е", що був ухвалений минулого тижня? Якби був категорично проти, то писав би критичні тексти до прийняття закону. Але, на жаль, не бачу поки якихось конкретних намірів та планів будувати конкурентний ринок у відповідних чиновників. І це питання заслуговує широкого публічного обговорення. Я особисто вважаю неправильним, щоб було просто лібералізовано монопольний ринок. Має бути зроблена і друга частина – конкуренція, бо це: а) розвиток, прогрес, еволюція, б) вигоди для споживачів – нижчі ціни та вища якість. Лібералізовуватись мають конкурентні ринки", – пояснив Герус.

Надрукувати
мітки:
коментарів