Що краще їсти за підвищеного тиску: назвали 7 дивовижних продуктів

Субота, 08 червня 2024, 00:12

Ви можете не відчувати тиску, але він має суттєвий вплив на здоров'я. Високий кров'яний тиск є одним із кількох ключових факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Кров'яний тиск можна регулювати за допомогою змін у способі життя, таких як зниження стресу, активний спосіб життя, відмова від куріння і здорове харчування.

Щодо дієти, то Американська асоціація серця рекомендує вживати переважно рослинну їжу, молочні продукти з низьким вмістом жиру, птицю та рибу без шкіри, а також рослинні олії не тропічного походження. Вони радять обмежити насичені та трансжири, алкоголь, натрій, жирне м'ясо та додані цукри.

Видання eating well з'ясувало, які продукти потрібно їсти за підвищеного тиску, – пише УНІАН.

Що краще їсти за підвищеного тиску

Буряк

«Ці яскраві коренеплоди містять багато нітратів, які перетворюються організмом на оксид азоту - хімічний месенджер, що розслабляє та розширює кровоносні судини і сприяє кровотоку», - каже Марія Сильвестр Террі, M.S., RDN, LDN.

Нітрати також зменшують навантаження на серце, щоб перекачувати кров по організму, пояснює Карлі Сен-Лоран Босежур, дипломований дієтолог.

Багато досліджень оцінили користь бурякового соку, особливо з урахуванням того, що в ньому багато нітратів. Наприклад, великий мета-аналіз досліджень показав, що щоденне вживання від 70 до 250 мілілітрів бурякового соку протягом 3-60 днів призводить до значного зниження систолічного артеріального тиску.

Крім того, одна порція вареного буряка забезпечує близько 5% добової норми калію і магнію.

Картопля

Террі зазначає, що в одній невеликій картоплині міститься 515 міліграмів калію - це більше, ніж у банані. Цей калій допомагає організму виводити натрій і знижувати напругу стінок кровоносних судин, що, своєю чергою, сприяє зниженню кров'яного тиску.

Тофу

Дослідження показали, що споживання соєвих продуктів пов'язане зі зниженням кров'яного тиску. Вчені вважають, що це пов'язано з рослинними сполуками, що містяться в сої, званими ізофлавонами.

Зазначається, що прийом ізофлавонів сої знижує кров'яний тиск. Ці ізофлавони сприяють розширенню кровоносних судин, почасти за рахунок посилення секреції оксиду азоту.

"Тофу містять клітковину, калій і поліненасичені жири, які підтримують здорове функціонування серця і здоров'я судин", - пояснює Террі.

Часник

"Часник може допомогти знизити кров'яний тиск у людей, які вже страждають на гіпертонію, завдяки таким сполукам, як алліцин, алліїн і S-алліл-L-цистеїн (SAC). Вони борються із запаленням, діють як антиоксиданти і роблять кровоносні судини ширшими, що сприятливо позначається на кровотоці", - пояснює де Маа.

Нещодавнє дослідження показало, що прийом невеликої дози екстракту витриманого чорного часнику з високим вмістом SAC допоміг знизити кров'яний тиск і підвищити рівень оксиду азоту в крові в учасників із легкою формою гіпертонії, які приймали ліки.

Гарбузове насіння

"Гарбузове насіння - дивовижне джерело магнію і калію, мінералів, які допомагають знизити кров'яний тиск і сприяють здоров'ю серця", - каже Босежур.

У кожній унції неочищеного гарбузового насіння міститься 156 мг магнію - 37% від ДВ і 223 мг калію - 5% від ДВ. Ці поживні речовини разом сприяють зниженню кров'яного тиску, тому вони входять до дієти DASH.

Ягоди

Де Маа каже: "Ягоди багаті на антоціани та деякі флавоноли. Саме антоціани надають ягодам колір і допомагають запобігти серцевим захворюванням".

Крім того, одне дослідження показало, що вживання чашки чорниці на день покращує кровообіг і підвищує біодоступність оксиду азоту.

Апельсини

"Апельсини містять гесперидин, антиоксидант, який може сприятливо впливати на здоров'я серця, - каже Шана Міней Спенс, магістр наук, дієтолог.

Дослідження показують, що гесперидин надає різну користь для здоров'я серцево-судинної системи, зокрема допомагає знизити кров'яний тиск. Ця сполука підвищує біодоступність оксиду азоту і зменшує запалення, внаслідок чого може сприяти зниженню як систолічного, так і діастолічного артеріального тиску.

"Навіть вживання апельсинового соку може бути корисним, оскільки ви все одно отримуєте вітаміни та мінерали", - каже Спенс. "У кожній чашці апельсинового соку міститься близько 10% від норми калію".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: