Поділитись:

У квитанціях волинян з'явиться інформація про якість газу

Вівторок, 18 квітня 2017, 14:58

У квітні понад 240 тис. споживачів газу Волинської області вперше отримають рахунки за блакитне паливо, в яких, на додачу до обсягу спожитого газу в кубометрах, міститься інформація про те, скільки це становить в таких одиницях енергії як кВт*год, Гкал і МДж.

Таким чином волиняни зможуть контролювати, як змінюється калорійність газу, та порівняти, яким енергоресурсом вигідніше обігрівати житло, – повідомляє прес-служба ТОВ "ВОЛИНЬГАЗ ЗБУТ".

НКРЕКП ухвалила рішення про обов'язкову публікацію в рахунках за газ додаткової інформації щодо того, скільки обсяг споживання газу складає в енергетичних одиницях. До речі, в країнах Євросоюзу облік споживання газу в кВт*год, Гкал або МДж прийнятий для того, щоб споживач легше орієнтувався в вартості різних енергоресурсів.

На виконання рішення держрегулятора ТОВ "ВОЛИНЬГАЗ ЗБУТ" підготував новий формат рахунків для волинян з повною інформацією про спожитий газ у березні. В ньому вказані звичайні данні та розрахунок сплати за газ в кубометрах, а також додаткова інформація про енергетичну цінність цього газу в енергетичних одиницях.

"Така новація для споживачів матиме лише інформаційний характер, адже оплата за послуги із газопостачання буде здійснюватися звичним способом – за кубометри. Додаткові дані про якість газу відповідає принципам прозорості, що є однією з Третього енергетичного пакету Європейського Союзу", – сказав директор "ВОЛИНЬГАЗ ЗБУТУ" Микола Тищук.

Коли обсяг спожитого газу в кубометрах враховують в кіловат-години (кВт*год), гігакалорії (Гкал) і мегаджоулі (МДж), то беруть до уваги маршрут постачання газу до споживача, що дозволяє встановити калорійність і її зміну. Ознайомитися із маршрутами газу на Волині споживачі можуть на сайті ПАТ "Волиньгаз", там же щомісяця публікуються паспорти якості палива по кожному із маршрутів, а також наведено приклади, як саме споживачі можуть самостійно перевірити власне енергоспоживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РОЗБАВЛЯЮТЬ ЧИ НІ: ЯКИЙ ГАЗ НАСПРАВДІ ТРАНСПОРТУЮТЬ СПОЖИВАЧАМ НА ВОЛИНІ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Нагадаємо: згідно з вимогами ГОСТу 5542-87 "Гази горючі природні для промислового і комунально-побутового призначення" калорійність газу (або теплота згоряння) не повинна бути нижчою, ніж 7600 ккал/куб.м.

Надрукувати
мітки:
коментарів