Поділитись:

Який вигляд мала вулиця Кафедральна у Луцьку в минулому столітті (фото)

Середа, 05 червня 2024, 09:50
Який вигляд мала вулиця Кафедральна у Луцьку в минулому столітті (фото)

У мережі показали, який вигляд мала одна з основних вулиць «Старого міста».

Відповідну світлину на своїй фейсбук-сторінці опублікував краєзнавець і начальник відділу охорони культурної спадщини Олександр Котис.

Вулиця Кафедральна є однією з основних вулиць історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». Вона виконує роль композиційної осі «захід-схід» заповідника, яка перетинає увесь заповідник, а з протилежних кінців обрамлюється В'їзною вежею замку Любарта та високим шпилем кірхи. Кафедральна перетинає вулиці Данила Братковського, Драгоманова, Данила Галицького та впирається у Караїмську.

вулиця Кафедральна. ХХ століттявулиця Кафедральна. ХХ століття

Тут містяться близько 10 пам'яток архітектури та деякі житлові будинки, в тому числі — дві найстаріші кам'яниці Луцька XVI ст. — будинок Фальчевського (Пузини) та кафедральна споруда костелу Святої Трійці, який на сьогодні не існує, де зараз розташовується єпархіальне управління римо-католицької церкви в Луцьку.

Крім того, на цій вулиці розташована кімната-музей «Лесина вітальня», експозицію якої у 2021 році оновили до 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

До того ж, на вулиці Кафедральній була розташована ботанічна пам'ятка природи «Лесин ясен». 30 червня 2020 року Лесин ясен знищила негода.

Нагадаємо: у мережі показали чорно-білі світлини Луцького замку 1982 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів