Аналіз на ІПСШ: яка підготовка необхідна перед здачею

Понеділок, 03 червня 2024, 23:05

Інфекції, які передаються статевим шляхом, — це серйозні патології, які можуть значно нашкодити стану людини та призвести до небажаних наслідків. Зараження ними відбувається під час незахищеного статевого акту, або інфекційний агент передається від матері до дитини (у більш рідкісних випадках). Тому, якщо ви мали незахищений статевий контакт та не впевнені у здоров'ї партнера, необхідно пройти дослідження, яке виявляє збудників, які потрапили до організму.

Стандартний аналіз на ІПСШ включає в себе дослідження на гонорею, сифіліс, хламідіоз та інші інфекції. Вони потребують обов'язкового лікування. Позбутися інфекційного процесу без призначення терапії не вдасться. Якщо своєчасно не почати боротися зі збудником, патологічний процес може розповсюдитися на інші органи, призводячи до ускладнень.

Як підготуватися до дослідження в клініці Добробут

Від правильної підготовки залежить якість проведеного дослідження та майбутні його результати. Якщо ви хочете, щоб лікар зміг правильно трактувати отримані дані, необхідно дотримуватися декількох правил:

  1. Аналізи мають бути здані натщесерце. Для цього зверніться до лабораторії вранці, коли з моменту останньої їди пройде 7–8 годин.
  2. Протягом тижня перед мазком не проводьте інвазивні маніпуляції. Заборонено робити спринцювання, встановлювати вагінальні свічки.
  3. Затримайте сечовипускання за декілька годин до здачі мазка. Це необхідно, щоб уникнути вимивання бактерій разом із сечею.
  4. Навіть якщо на геніталіях присутні висипання, не використовуйте мазі. Щоб не спотворити результат, не користуйтеся ними протягом трьох діб перед обстеженням.
  5. Припиніть статеві контакти за дві доби до дослідження. Це необхідно, щоб аналіз відображав стан вашої власної мікрофлори.
  6. Не приймайте антибіотики. Бажано не вживати їх протягом місяця до здачі аналізів. Якщо ви проходили антибіотикотерапію, уточніть цей момент у лікаря.

Якщо аналізи здає жінка, за можливості слід звернутися до лабораторії на 4–5 день менструального циклу. Але пам'ятайте — перевірити свій стан бажано у перші три тижні після незахищеного статевого контакту — це більш пріоритетно для достовірності результатів, ніж зв'язок із менструацією.

У яких випадках його можуть призначити

Дослідження на ІПСШ актуальне в таких випадках:

  • незахищені статеві контакти;
  • планування вагітності;
  • поява об'єктивних симптомів (наприклад, підозрілих виділень);
  • безпліддя або переривання вагітності.

Також лікарі призначають його, якщо пацієнт уже проходить лікування однієї з цих інфекцій.