Міська рада роздає гроші лучанам: як отримати

Понеділок, 03 червня 2024, 13:23

Луцька міська рада роздає гроші жителям міста. Але не просто так, а з благою метою – для прискорення нашої перемоги над російським агресором. Мова йде про конкурс проєктів «Бюджету участі».

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили розповісти, що це таке та за які проєкти можна віддати свій голос.

«Бюджет участі» – це проєкт, в якому можуть брати участь жителі міста, аби реалізувати проєкти для покращення життя громади. Таким чином мешканців громади безпосередньо залучають до участі в бюджетних процесах.

Як це відбувається та який обсяг фінансування?

Тенденція таких громадських проєктів набула популярності після реформи децентралізації. Загалом схема нескладна: міська рада виділяє певну суму для реалізації проєктів, жителі подають заявки на участь і шляхом голосування відбирають певну кількість проєктів, які профінансують у межах виділених коштів.

До повномасштабного вторгення за ці гроші можна було подавати різнопланові ідеї. Проте через велику війну теми стали вузьконаправленими – спрямованими на пришвидшення перемоги.

У 2024 році обсяг коштів, закладених на реалізацію громадських ініціатив, становить чотири мільйони гривень. Або ж по 250 тисяч гривень на кожен проєкт. Загалом отримати фінансування можуть 16 проєктів. Зауважимо, що цьогорічний «Бюджет участі» стартував ще 1 квітня. Тоді усі охочі мали змогу подавати заявки. Вже у травні їх оцінили та відібрали ті, за які голосуватимуть мешканці.

«Участь у конкурсі можуть взяти повнолітні мешканці Луцької міської територіальної громади. Мінімальна кількість підписантів для подачі проєкту: 15 осіб», – йдеться на сайті міської ради.

Зараз «Бюджет участі» знаходиться на стадії голосування (воно триватиме до 10 червня). На платформі електронної демократії EDEM мешканці Луцької громади можуть віддати свій голос за той проєкт, який припав їм до душі найбільше. Вже з 11 по 15 червня визначатимуть переможців.

Реалізовуватимуть проєкти до кінця 2024 року.

Які проєкти в пріоритеті?

Для прискорення нашої перемоги, зазначають у міськраді, теми проєктів громадського бюджету можуть бути спрямовані лише на підтримку сил безпеки й оборони України та на забезпечення функціонування цивільної інфраструктури і підтримку населення в умовах воєнного часу.

Під категорію проєктів, спрямовані на підтримку сил безпеки й оборони України, підпадають:

  • комплектування сил безпеки й оборони захисним спорядженням, засобами індивідуального захисту, засобами домедичної допомоги (індивідуальні аптечки, кровоспинні турнікети та препарати), іншим екіпіруванням та технічними засобами;
  • комплектування сил безпеки й оборони засобами безпілотної авіації;
  • підготовка цивільних мешканців Луцької міської територіальної громади до національного спротиву та підвищення обороноздатності держави. Сприяння набуттю мешканцями громади готовності та здатності виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України. Навчання з базового військового вишколу та тактичної медицини;
  • соціально-психологічна підтримка та фізична реабілітація учасників бойових дій, ветеранів, діючих службовців сил безпеки й оборони, членів родин загиблих учасників бойових дій.

До іншої категорії (на забезпечення належного функціонування цивільної інфраструктури та підтримка цивільного населення в умовах воєнного часу) підпадають такі проєкти:

  • ремонт, модернізація та укомплектування захисних споруд і укриттів закладів освіти з метою забезпечення безперервності освітнього процесу та належного захисту всіх його учасників від можливих ворожих атак;
  • адаптація інфраструктури Луцької міської територіальної громади під потреби людей з інвалідністю та маломобільних категорій громадян.
  • соціально-психологічна підтримка внутрішньо переміщених осіб;
  • забезпечення альтернативними джерелами енергопостачання, у тому числі заходи, спрямовані на скорочення споживання природніх ресурсів, енергозбереження та енергоефективність.

Які проєкти уже можна підтримати?

Цього року на сайті електронної демократії EDEM уже є 23 проєкти, за які мешканці громади можуть віддати свій голос. Зазначимо, що усі вони відповідають критеріям. Здебільшого автори проєктів збирають голоси задля покупки дронів, РЕБів та іншого оснащення для військових. Окрім того, є проєкт на обладнання для ліквідації надзвичайних ситуацій на деокупованих територіях. Також серед претендентів:

  • курси самооборони для цивільного населення. Обсяг фінансування – 250 000 грн;
  • облаштування простору соціально-психологічної підтримки вимушено переміщеним до Луцька українцям. Обсяг фінансування – 249 660 грн;
  • життєстійкість в умовах війни - ментальне та духовне здоров'я. Обсяг фінансування – 250 000 грн;
  • забезпечення безпеки та неперервності освітнього процесу в Гімназії №3 (укриття). Обсяг фінансування – 250 000 грн;
  • влаштування стяжки підлоги в укритті Луцького ліцею №21. Обсяг фінансування – 250 000 грн;
  • ремонт укриття ліцею №27. Обсяг фінансування – 249 522 грн.

Зауважимо, що станом на третє червня найбільше голосів зібрав проєкт з облаштування укриття в ліцеї №24. Друге місце повідає проєкт на купівлю 3 дронів Dji Mavic 3 pro для батальйону безпілотних систем 100 ОМБр. Третє місце – проєкт на купівлю DJI Mavic 3 T Thermal для батальйону безпілотних систем 100 ОМБр.

Віддати свій голос за той чи інший проєкт можна за покликанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: