Поділитись:

Заміна суглобів у Луцьку: все, що треба знати перед операцією (інтерв'ю)

Понеділок, 03 червня 2024, 13:05
Заміна суглобів у Луцьку: все, що треба знати перед операцією (інтерв'ю)

Заміна суглобів – складні, але вкрай потрібні операційні втручання. Вони дозволяють людям повернутися до комфортного життя у будь-якому віці. Неважливо, чи ви травмували коліно у молоді роки, граючи у футбол, чи ваш кульшовий суглоб «зносився» з часом – сучасна медицина допоможе виправити ситуацію.

У Центрі ортопедії, травматології і артроскопії, що діє при Волинській обласній клінічній лікарні, упродовж багатьох років виконують такі операції, постійно удосконалюючись у цьому. На сьогодні волинські фахівці поставили на ноги сотні пацієнтів та продовжують робити це щоденно.

Сайт новин Луцька та Волині «Конкурент» поспілкувався з лікарем-ортопедом, травматологом Юрієм Шендерюком, який розповів про все, що потрібно знати про імпланти.

Юрій ШендерюкЮрій Шендерюк

Розпочнемо з основи: які суглоби можна замінити імплантами?

– Для початку виокремимо, що існує чотири основні групи імплантів:

  • для заміни суглобів,
  • для синтезу переломів (металоостеосинтез),
  • для фіксації зв’язок,
  • для проведення остеоінтеграції.

Щодо вашого питання: теоретично, замінити можна будь-який суглоб, якщо мати відповідний ендопротез та володіти технікою і необхідними знаннями. Але чи є в цьому сенс? Кожен суглоб відіграє свою функцію та несе різне навантаження. Відповідно до цього, виділяємо ключові:

  • колінні,
  • кульшові,
  • плечові,
  • ліктьові,
  • надп’ятково-гомілкові,
  • променево-зап’ясткові.

Вони найбільше відповідають за опору та рух людини і тому мають найбільше функціональне значення. В нашій практиці найчастіше проводимо заміну колінних, кульшових та плечових суглобів.

– Розкажіть детальніше про самі імпланти. Які є види?

– Вони і справді є різні. Дорожчі та дешевші. Проте слід одразу зазначити, що ми ніколи не обираємо відповідно до фінансових можливостей пацієнта, а ставимо те, що буде найкраще підходити у конкретному випадку. Разом із цим важливо розуміти: у своїй роботі використовуємо імпланти, які мають найвигідніше співвідношення ціни та якості.

– Готуючись до розмови, зауважив, що серед наших громадян найбільш затребуваними є колінні та кульшові ендопротези. Тож давайте зосередимося на них і почнемо з кульшових суглобів. Розкажіть про особливості їхньої заміни, види імплантів та їхню вартість.

– Вартість хорошого ендопротезу кульшового суглобу коливатиметься від 50 до 100 тисяч гривень. Від 50 до 75 коштуватимуть з цементним типом фіксації. До кістки вони приєднуються за допомогою спеціального медичного цементу, який може бути простим або з антибіотиком у складі. Такий тип встановлюємо пацієнтам, які мають погану якість кістки, а стик між нею та протезом може бути ненадійним і з часом розхитатися.

Заміна суглобів у Луцьку: все, що треба знати перед операцією (інтерв'ю) 

Цемент фіксує дуже добре, але якщо кістка дозволяє використати безцементний протез, потрібно це робити. Чому? Бо кожен імплант має свій термін експлуатації. Статистика каже, що це в середньому 15-20 років. В будь-якому разі з часом потрібно проводити ревізійне протезування. І зробити це, коли первинний ендопротез безцементний, значно простіше і краще для пацієнта. Але він коштуватиме дорожче.

Також імпланти кульшових суглобів класифікують за довжиною ніжки (довга чи коротка). Краща кістка та молодший вік пацієнта дозволяють використання коротшої. Надалі це дасть змогу замінювати на довшу ніжку, що дозволяє зберегти максимальну функціональність ендопротезу до кінця життя.

– Які ще особливості?

– Розглянемо будову ендопротезу. Окрім ніжки та вертлюгової чаші, він має інші компоненти, які формують пару тертя. Це вкладень, який може бути поліетиленовим або керамічним, та голівка: керамічна або металева.

Компоненти ендопротезуКомпоненти ендопротезу

Найпростіша пара тертя – поліетилен та метал. Найкраща – кераміка та кераміка. Оптимальна – кераміка та поліетилен. В цьому випадку ми даємо пацієнту право вибору. Кераміка прослужить найкраще та найдовше. Але й коштуватиме дорожче!

Також відзначу, що нині у багатьох людей існує алергія на метали, особливо поширена на нікель. Разом із цим в передопераційному огляді немає показань для відповідного тестування, а самі лікарі чи пацієнти ініціюють його рідко, оскільки воно складне та недешеве. Тому можна обрати імплант зі спеціальним покриттям, яке запобігає вивільненню йонів металів.

– А чим відрізняється ендопротез колінного суглоба?

– Колінний протез також буває цементний та безцементний. Але тут фіксація коліна і площа поверхонь, на яких він прилягає до кістки, є досить малою. Тому в цьому випадку ми надаємо перевагу цементному типу фіксації.

Заміна суглобів у Луцьку: все, що треба знати перед операцією (інтерв'ю) 

Існують тотальні та одновиросткові ендопротези. Другий варіант підходить, коли зруйновано частину суглоба, але зв’язки збережено. Тотальний ставиться у випадку повного зношення суглоба або при додатковій важкій травмі. Ці імпланти є зі збереженням та без збереження кінематики.

Також існує вид ендопротезів Hinge, у яких стегновий та гомілковий компоненти після проведення імплантації, зв’язуються між собою спеціальною системою. Протезування такого типу є найскладнішим.

Заміна суглобів у Луцьку: все, що треба знати перед операцією (інтерв'ю)

– Коли пацієнт погоджується на ендопротезування, починається наступний етап – підготовка до операції. Як вона проходить та наскільки це важливий процес?

– За день до втручання проводимо комплексне обстеження організму, отримуємо результати та бачимо, чи немає в людини протипоказань. І, зазвичай, якщо все добре, наступного дня оперуємо.

Цикл одного пацієнта зазвичай не перевищує одного тижня: від моменту госпіталізації до виписки вже на своїх ногах.

– Скільки часу триває операція?

– Від 30 хвилин до години. Раніше було значно довше, але вдалося скоротити завдяки професійності хірургів та злагодженості дій операційної команди.

– Розкажіть трішки детальніше про хід операції: скільки людей бере участь в процесі та як вона проходить поетапно?

– До операційної команди входять: хірург, два асистенти, рентген-асистент, операційна сестра, молодша медична сестра, анестезіолог та анестезист.

Обстеженого пацієнта привозять в операційну, готують, укладають на операційний стіл, обробляють операційне поле. Лікар проводить розріз м’яких тканин, виявляє пошкоджену ділянку та починає працювати з нею. Проводиться обробка кісток і підготовка до імплантації. Якщо замінюємо кульшовий суглоб, то спочатку імплантується тазовий компонент, потім – стегновий. Встановлюємо полімерний чи керамічний вкладень, монтуємо металічну чи керамічну голівку, яку вставляємо саме туди, формуючи пару тертя. Після цього операційна рана зашивається.

Заміна суглобів у Луцьку: все, що треба знати перед операцією (інтерв'ю) 

Далі пацієнта перекладають на мобільне ліжко, на якому він їде спочатку в палату раннього післяопераційного нагляду, а через дві години – у свою, де залишається до виписки.

– Як проходить післяопераційна реабілітація?

– Перший період – до зняття швів. Другий – контрольний огляд через півтора місяця після заміни суглоба. Третій – три місяці після операції.

Щоразу проводимо рентген, дивимося, чи все гаразд, та даємо певні рекомендації, залежно від конкретного випадку.

– Чи всі операції завершуються успішно?

– Так. Бо для цього і передбачено планування, щоб робити втручання тоді, коли лікар максимально впевнений у цьому. Тому для передопераційного планування потрібно приділяти багато уваги.

Заміна суглобів у Луцьку: все, що треба знати перед операцією (інтерв'ю)

– В якій мірі людина повертається до повноцінного життя після заміни суглоба?

– Від 50 % до 90 %. Грати у футбол, грати в інші рухливі ігри, навіть кататися на лижах цілком реально і люди це роблять. Але потрібно розуміти, що це протез. Він повертає людину до якісного життя, але надто активний спосіб може призводити до травм, і це дуже погано, коли у вас штучний суглоб.

– Як встановлюєте діагноз перед ендопротезуванням?

– Для встановлення артрозу або перелому шийки стегна (найчастіші показники для заміни суглоба) достатньо провезти рентген. Все буде дуже добре видно. Якщо це асептичний некроз, то потрібне МРТ-обстеження. Якщо людині болить, але рентген нічого не бачить, призначаємо МРТ і тоді встановлюємо проблему.

Заміна суглобів у Луцьку: все, що треба знати перед операцією (інтерв'ю)

– Чи видно ззовні, без додаткового обстеження, потребу у заміні суглобу?

– Так, на це може вказувати кульгавість, хруст, вкорочення та деформація ноги.

– З вашої практики: частіше люди приходять до вас раніше чи вже тоді, коли їхню проблему видно неозброєним оком?

– Другий варіант. Люди приходять, коли вже видно фізичні вади. Найбільш вчасно звертаються ті, хто відчуває біль при навантаженнях та при нічних болях і йдуть до лікаря. Тоді ззовні нічого не помітно, але ми розуміємо, що ризик високий і проводимо обстеження, виявляючи проблему. На жаль, наші громадяни не поспішають йти до лікарів. Тут впливає і вартість лікування, і банальний страх лягати на операційний стіл.

– Наостанок, чому не варто зволікати зі зверненням до фахівця?

– Розглянемо колінний суглоб, який руйнується і починає деформуватися, через що змінюються осі навантаження. Процес ускладнення розвивається в геометричній прогресії. Якщо людина захворіла й не звертається до лікаря, то через рік її стан погіршується вдвічі, а ще через рік – у шість разів. Причина в тому, що особа навантажує себе так само, як до погіршення стану. Тому функціональний стан і міцність поверхні знижуються.

На ранньому етапі ендопротезування ми можемо обійтися класичним імплантом. А у задавненому, запущеному випадку потребуємо ендопротеза, який виготовляється індивідуально залежно від типу деформації. Тому вартість такого буде значно вищою.

Записатися на консультацію до ортопедів-травматологів Волинського обласного центру ортопедії, травматології та артроскопії можна за телефоном: 066875 88 58 (Viber, Telegram).

Детальна інформація про послуги – на сайті центру.

Адреса: Луцьк, проспект Президента Грушевського, 21, п’ятий поверх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів