Поділитись:

Головне у Луцьку: ТОП новин минулого тижня

Неділя, 02 червня 2024, 21:00
Головне у Луцьку: ТОП новин минулого тижня

Редакція інформаційного агентства «Конкурент» підібрала для своїх читачів найцікавіші та найважливіші новини Луцька та Волині за  минулий тиждень.

На Волині знайшли найстарішу хату України: який вона має вигляд

Головне у Луцьку: ТОП новин минулого тижня 

На Волині у селі Самари знайшли найдавніший дерев’яний сільський будиночок.

Про це йдеться у фейсбук-спільноті «Центр дослідження і відродження Волині». Рік побудови дерев'яної поліської хати – 1587. І це найстаріша хата в Україні.

Хата була виявлена архітектором Сергієм Верговським у 1970 році. Це рідкісний зразок давнього житла. Хата без сіней з курним опаленням. Стіни – з соснових плах. Дах – двосхилий на кроквах, критий соломою. На фронтонах – вітрові дошки з «кониками».

У Луцьку жінок безкоштовно навчатимуть водінню

Головне у Луцьку: ТОП новин минулого тижня 

У Луцьку оголосили реєстрацію на безкоштовні курси водійок, які організовує кар'єрний та бізнес-хаб «ВОНА» спільно з Автошколою «Гудок».

Навчання стартуватиме уже наступного тижня, – повідомили у хабі.

Курси складаються з теоретичної та практичної частин. Хаб надає можливість безкоштовно пройти теоретичний курс та підготуватись до здачі іспиту у Сервісному центрі МВС.

«Московські попи» зруйнували будівлі монастирів на Волині 

Головне у Луцьку: ТОП новин минулого тижня 

На території Володимирського району є три пам'ятки архітектури, в яких перебуває так званий московський патріархат: Успенський кафедральний собор у Володимирі, Зимненський і Низкиницький монастирі у Нововолинськіій громаді. 

Про те, як перероблено без належних дозволів ці архітектурні об'єкти і що саме змінили, розповів в інтерв'ю для видання БУГ нововолинський краєзнавець та офіцер ЗСУ Юрій Велінець

Він переконаний, що навряд чи Зимненський монастир в первісному вигляді мав гелікоптерний майданчик, а Низкининський монастир теж значно розбудований, через що втрачено чимало артефактів, а багато чого було пошкоджено чи перероблено. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів