Поділитись:

Серед них є відомі: українські прізвища, які мають польське походження

Понеділок, 03 червня 2024, 06:31
Серед них є відомі: українські прізвища, які мають польське походження

В Україні є багато прізвищ, які мають польське походження. Найчастіше їх можна почути на тих територіях, які колись були під владою Речі Посполитої.

Про це пише 24 канал.

Польські родові імена доволі легко розпізнати, оскільки вони мають закінчення -ський або -цький. До прикладу, Галицький, Вишневський, Ковалевський, Валевський і Потоцький.

Спершу наведені прізвища належали польським аристократам, а через деякий час поширилися територією України. Згодом почали з'являтися й інші родові імена, які утворилися з прізвиськ: Вербицький, Левицький, Артемівський, Хмельницький, Руданський, Задніпрянський та Іванівський.

У регіонах України, які раніше належали Речі Посполитій, можна зустріти прізвища, що мають закінчення -чук, -ук, -ак та -юк. Цікаво, що вони походять від імен, які діти отримували під час обряду хрещення. У перелік потрапили: Ткачук, Контратюк, Гаврилюк, Левчук, Василюк, Погребняк і Попільнюк.

Прізвища, у яких грецьке та турецьке походження

  • Чимало українських прізвищ мають коріння зі Стародавньої Греції. Зокрема, Балабан, Варсамас, Бузовчу (Бузовчук) та Каракоз.
  • Здебільшого прізвища грецького походження утворювалися від назв населених пунктів – Шамлі та Мангуш, і від слів – Балабан ("величезний").
  • Відомо також, що деякі родові імена – турецького походження. Наприклад, Чаус і Чавс раніше отримували люди, які служили султану.
  • Родове ім'я Янчаренко пов'язане з турецьким військом – яничарами, а Арнаут давали християнам, які працювали сторожами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 


 

Надрукувати
мітки:
коментарів