У ТЦК прокоментували «затримання» хлопця з олігофренією в Одесі

Субота, 01 червня 2024, 16:43

Одеський обласний ТЦК та СП відреагував на відео, в яких повідомляється про нібито затримання представниками ТЦК хлопця з вадами серця та олігофренією в Одесі, заявивши, що хлопець пройшов військово-лікарську комісію і був визначений придатним до проходження служби.

Про це пише УНН.

«Останнім часом в інтернеті активно поширюються відео, в яких розповідається про інцидент, що стався 30 травня. За словами авторки, військовослужбовці Київського РТЦК та СП міста Одеса затримали хлопця з вадами серця та олігофренією і доставили його до збірного пункту. Там він пройшов військово-лікарську комісію всього за пів години та був визнаний придатним до військової служби в Збройних Силах України», – йдеться у дописі на фейсбук-сторінці Одеського обласного ТЦК та СП.

У відповідь на ці повідомлення в ТЦК зазначили наступне:

«Військово-лікарська комісія: Громадяни з діагнозом "олігофренія легкі ступені" дійсно можуть бути визнані придатними до військової служби у тилових частинах забезпечення. Це підтверджується чинними нормативними актами, зокрема, Наказом Міністерства оборони № 262 від 27.04.2024».

В ТЦК зауважили, що в цьому випадку важливо врахувати, що жодних медичних документів, які підтверджують діагноз хлопця, не було надано ані представникам Київського РТЦК та СП міста Одеса, ані членам військово-лікарської комісії.

«Процедура комісії: Хлопець пройшов військово-лікарську комісію згідно з установленим порядком і був визначений придатним до проходження служби. Усі процедури відбувалися відповідно до законодавства, яке регламентує порядок проходження медичних оглядів під час мобілізації», – стверджують в ТЦК.

Окрім того, в ТЦК нагадали, що в Україні діє воєнний стан, що накладає певні обмеження та зобов’язання на громадян. Зокрема, кожен повинен постійно мати з собою військово-облікові документи, які засвідчують наявність хвороб чи інших причин, що можуть бути підставою для звільнення від мобілізації. Відсутність таких документів може призвести до непорозумінь та непередбачуваних ситуацій.

«Отже, у цьому конкретному випадку дії військовослужбовців були в межах правового поля, а сама процедура проведення медичного огляду відповідала встановленим вимогам», – зробили висновок ц ТЦК.

Довідково:
Олігофренія — це форма розумового і психічного недорозвинення, яка виникає в результаті ураження центральної нервової системи (у першу чергу кори головного мозку) у пренатальний (внутрішньоутробний), натальний (під час пологів) або постнатальний (на самому ранньому етапі життєвого розвитку) періоди.

Додамо: у телеграм-каналах раніше поширили відео, на якому розповідається, що ТЦК Київського району в Одесі забрав нібито хворого хлопця олігофренією з явними візуальними симптомами.

Автор стверджує, що комісія за 30 хвилин визнала його придатним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: