На ярмарок для допомоги ЗСУ: 13-річний школяр з Волині плете гачком іграшки (відео)

Субота, 01 червня 2024, 14:50

Дивовижні плетені звірята всіх кольорів веселки, сніговички, казкові персонажі та пожежники – їх створив 8-класник із села Уховецьк Колодяжненської громади 13-річний Богдан Ксюк. Плести іграшки гачком почав для молодшої сестрички. І це – далеко не всі його таланти.

Про хлопчика, який прислуговує у місцевій церкві, куховарить і грає у шкільних виставах, розповіли у сюжеті каналу Аверс, – пише ВСН.

Плести гачком хлопець почав в 11 років.

«Спочатку я пробував в'язати хрестиком, це мені не дуже сподобалося, потім бісером, якось почав вишивати, алмазна вишивка теж не дуже сподобалась, і вирішив для своєї сестрички на день народження попробувати зв'язати іграшку, переважно звірят роблю. Робив лисицю, білочку, змію, черепаху, ведмедика, зайчика в'язав... Деякі придумую, деякі – з інтернету», – каже хлопець.

Зі слів Богдана, маленьку іграшку в'яже години за три, на більшеньку може витратити дні три, а то й тиждень. Найдовше робив лисичку. Плетені іграшки в учня часто замовляють, в тому числі за кордон. Найчастіше хлопчик плете вироби пізно ввечері, тому розуміння і підтримка рідних дуже важлива.

Мама Богдана впевнена: хист до рукоділля передався від неї.

«Я дуже люблю вишивати і, до речі, почала я вишивати, коли Богдан був малесенький, ночами не спав, і от я собі от таке знайшла хобі і почала вишивати. Коли Богдан підріс, можливо, в другому класі, його це зацікавило, я йому кажу: «Давай я тебе навчу в'язанню крючком». Він саме себе вже тут і знайшов», – каже мама Богдана Оксана Ксюк.

Талановитий хлопчик перемагав у багатьох конкурсах, навіть у всеукраїнських.

В Уховецькому ліцеї, де Богдан переходить із восьмого вже у дев'ятий клас, пишаються таким талановитим учнем. Директорка додає: хлопець активно грає і у шкільних виставах.

«Ми пишаємось, і от такі дітки стають мотиваторами для нас – вчителів, мотивують більше шукати якихось ідей, більше бачити. Це наша гордість і він активний учасник всіх позакласних заходів», – каже директорка Уховецького ліцею Олена Алексійчук.

Нині Богдан активно створює нові яскраві вироби для благодійного ярмарку, який ліцей проведе вже найближчим часом. Виручені кошти підуть на потреби ЗСУ. А свою родину хлопець тішить не лише яскравими в'язаними іграшками, а й власноруч приготованими смаколиками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: