Поділитись:

Скатертини, спідниці, килими: бабуся із села на Волині тче на старовинному верстаті (відео)

П'ятниця, 31 травня 2024, 17:25
Скатертини, спідниці, килими: бабуся із села на Волині тче на старовинному верстаті (відео)

Ольга Павлівна Гайдучик із волинського села Велимче, що на Волині, ледь не змалку вміє працювати за ткацьким верстатом, якому вже аж 85 років. Бабуся каже, що ткати зможе і захоче далеко не кожен, бо ж це дуже кропітка справа, яка вимагає концентрації.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

«Ну хобі видно дане з дєтства, бо якщо ти не любиш, то ти це робити не будеш, бо то дуже складна операція, це багато роботи. Але вже все одно старію і роблю, забуваюся – й помилки, немає уже пам’яті такої», – каже ткаля.

Ольга Павлівна – заслужена майстриня народної творчості. І у себе на поличці має чимало подяк і грамот за свої старання.

Жінка з гордістю показує усі свої вироби: від найдавніших до найсучасніших. Пригадує, що ткала ще зі своєю мамою, а тепер, каже, допомагає донька.

«То ще це ткали вдома з мамою. То ще льон тут, ну скатертина така була. То до костюма фартушок. Цей теж давній, а тут більше сучасне, що переробляла, що добавляла, десь підглядувала, що малювала десь у журналі.Все воно робиться так: голка вираховується так, як на хрестик.То такі сумочки ткали, то Галі, що Галя закомандує (дочка, –– ред.). Тут скатертини на стіл, то ткала такі спідниці. Це перші наші рушники, тож ми мішали різне, кольорове таке, нам таке було хороше», – розповідає пані Ольга. 

Виробів вдома у майстрині дуже багато. Бабуся показала не лише виткані рушники, а й килими, а ще – сам процес ткання. Каже, таким талантом її наділив Бог, то ж справу любить усією душею.

Як Ольга Павлівна працює за раритетним верстатом – у сюжеті.

Скатертини, спідниці, килими: бабуся із села на Волині тче на старовинному верстаті (відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів