Поділитись:

«Кинув» воїнів на квартири: за луцького мера і забудовників візьмуться правоохоронці

Четвер, 30 травня 2024, 17:41
«Кинув» воїнів на квартири: за луцького мера і забудовників візьмуться правоохоронці

Луцька міська рада звернеться у правоохоронні органи через забудовників, які зобов'язалися надати квартири військовим і не виконали цього.

Відповідне рішення ухвалили під час сесії міськради у середу, 29 травня.

Нагадаємо, що ще бувши радником міського голови у 2018 році, Ігор Поліщук активно лобіював рішення, аби надати дозвіл забудовнику будувати багатоповерхівку на вулиці Даньшина у Луцьку. Аби на сесії протиснути це питання, він вмовляв депутатів проголосувати, прикривався військовими, демонстрував гарантійний лист від забудовника, мовляв: «Ви голосуйте, а цей же забудовник виділить 8% квартир для військових».

Минули роки, будинок на Даньшина заселили люди, Поліщук отримав мерське крісло та успішно забув про військових. Згодом мер взагалі вирішиві відхреститися від цього й заявив: «виділення квартир забудовником, виділення якихось інших благ – це виключно його приватна, індивідуальна благодійна ініціатива».

Учора, 29 травня, під час сесії розглядали питання про звернення у правоохоронні органи щодо випадків недотримання гарантійних зобов'язань забудовниками у Луцьку. Депутатка ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій зазначила: проблема є і з цим потрібно щось робити, адже обранці йшли на поступки забудовникам через обіцянки останніх про виділення житла воїнам. В результаті ж вийшло, що забудовники своє отримали, а військові обіцяне – ні.

«Через те, що бачимо навіть по прикладу будинку, який забудувався на колишній вулиці Даньшина пані Гаджулою і там був гарантійний лист. Я його додала і ви всі його бачили в документах. Тому ми прийняли рішення звернутися до Волинської окружної прокуратури, Луцької окружної прокуратури, ГУ Національної поліції у Волинській області щодо виконання забудовниками гарантійних зобов’язань, щоб розв’язали це питання у правовому полі. Відповідно ми просимо вжити ефективних заходів для вирішення питання щодо виконання забудовниками наданих гарантійних зобов’язань у місті Луцьку в період з 2017 по 2024 роки», – каже Надточій.

Алла НадточійАлла Надточій

Обраниця додала, що проситимуть у правоохоронних органів таке:

  • встановити забудовників, які надавали гарантії Луцькій міській раді;
  • встановити стан виконання наданих забудовниками гарантійних зобов’язань;
  • встановити причини невиконання наданих забудовниками гарантій;
  • у разі виявлення правопорушень, притягнути винних осіб до відповідальності.

Вона зазначила, що саме у період з 2017 року по 2024 рік започаткувалась своєрідна «традиція гарантійних листів». Тому у зверненні просять звернути увагу структур саме на цей період.

«Кинув» воїнів на квартири: за луцького мера і забудовників візьмуться правоохоронці

Відповідаючи на запитання колег-депутатів, Алла Надточій повідомила, що вже були випадки звернення міської ради у правоохоронні органи й така практика існує. До того ж, вона не просто існує, а ще й була позитивною, бо ж в міський бюджет навіть повернули кошти.

«Якщо ви хочете сказати, чи мають вони (правоохоронці, – ред.) право діяти, чи ні, то я вам скажу. Ще в попередній каденції була в нас така практика, коли сесія міської ради відшкодувала (забудовнику, – ред.) в рахунок пайової участі те, що він мав зробити по гарантійних зобов’язаннях. Меморандум був підписаний. А через прокуратуру ці кошти повернули у міський бюджет. Практика така є, тому ми й звертаємось у прокуратуру. Якби практики такої не було, я б про це не говорила», – пояснила депутатка.

Опісля незначних змін, депутати звернення підтримали й далі у ситуації мають розбиратися відповідні структури. Зауважимо, що розглядатимуть гарантійні зобов'язання не з 2017 року, а з 2015 року. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів