😏БпЛА – як «лукашенко» в військах Сил оборони України: «наносят прєвєнтівний удар», – воїн з Луцька

Середа, 29 травня 2024, 14:14

Як дрони змінили війну та рятують життя українським військовим, у новому випуску «Прайм-Тайм» на телеканалі «Конкурент TV» розповів лучанин, командир екіпажу БПЛА «Кара небесна» Андрій Отченаш.

Як відомо, хлопець знає, що таке війна із 2014 року: тоді воював у добровольчому батальйоні ОУН. За два роки підписав контракт, після закінчення якого вирушив за кордон подорожувати. Проїхав автостопом близько 30 тисяч кілометрів південно-східною Азією. Коли почалася епідемія COVID-19, подорожі припинилися. Кордони закрили, тож не зміг повернутися додому в Україну і оселився у Камбоджі. Знайшов роботу і жив там до моменту повномасштабного нападу росії.

 Нині Андрій – командир екіпажу БПЛА «Кара небесна».

«Ми (оператори БпЛА, – ред.) – просто «лукашенко» в військах Сил оборони України: «сєйчас я вам пакажу, аткуда гатовілась наступлєніє, прєвєнтівний удар…» (сміється, – ред.). Ми є коптерами локальної дії, не вилітаємо кудись супердалеко, тому палили в основному БТР. БТРи, танки та піхоту знищували в величезній кількості, особливо піхоту…», – жартома розповів Андрій Отченаш.

Під час розмови військовий поділився також курйозними моментами під час виконання бойових завдань.

«У нас був, я б сказав, тупий момент. Кожного разу коптер працює по-різному. Інколи може певний датчик працювати, інколи підглючує, не працює. У нас була ситуація, коли ми скинули на ворога боєприпис і не могли опуститися вниз, через те що датчик в цей момент якогось біса запрацював. Наш скид закривав цей датчик, а коптеру здавалося, що він вже на землі. Він на висоті 150 метрів крутився навколо нас. Я не міг його посадити… Але в той момент я зняв лисицю, яка бігала біля нашого  блінажа… На жаль, коптер просто впав», – пригадав він.

Аби уникнути подібних ситуацій, зі слів військового, доводиться заклеювати датчики ізолентою або скотчем.

Крім того, Андрій Отченаш розповів, як військовим вдається зберігати моральну стійкість на передовій.

«Тролити, говорити про чорний гумор, сміятися з побратимами та намагатися згладити ситуацію, щоб відчувати при цьому всьому життя. Ну і плюс треба усвідомлення того, що в цей складний час ми є творцями історії та майбутньої свободи України. Бо ніхто не може нам дати свободу і незалежність, окрім воїнів, які оберігають фронт», – зауважив воїн з Луцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: