Поділитись:

Рада прийняла закон про конкурентний ринок електроенергії

П'ятниця, 14 квітня 2017, 16:59

Верховна Рада України ухвалила суттєві зміни до Закону "Про ринок електричної енергії України", що стосуються приєднань до електромереж.

Про це у мережі Facebook написав експерт у галузі енергетики Андрій Герус.

За прийняття відповідного рішення в цілому проголосували 277 народних депутатів.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, основною метою законопроекту є "забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, мінімізації витрат на послуги постачання електричної енергії, шляхом визначення на законодавчому рівні організаційної структури та принципів функціонування ринку електричної енергії, основних засад та передумов його реформування".

Крім цього, законопроектом запроваджується відповідальність виробників за "зеленими" тарифами за небаланси (відхилення фактичних обсягів відпуску електричної енергії від добових графіків відпуску електричної енергії на наступну добу) та встановлюється особливий порядок їх відшкодування.

Зі слів Андрія Геруса, наразі Україна посідає 130-те місце за цим показником у рейтингу Easy Doing Business, що впливає і на загальне низьке місце країни у рейтингу легкості ведення бізнесу.

"Але у цьому законі вводяться серйозні зміни. Бізнес тепер:

- отримує вибір, як приєднуватись: через обленерго "під ключ" або проектувати самостійно;

- якщо "під ключ", то зникає з обороту славнозвісне поняття "видача технічних умов". Хто приєднувався, той знає;

- самостійне проектування теж спрощене - не потрібно розробляти ТЕО, отримувати на нього купу непотрібних погоджень;

- термін процесу приєднання може скоротитися на 1-1,5 роки;

- вартість приєднань тепер залежить від завантаженості трансформаторних підстанцій. У районах, де мережі/підстанції незавантажені (а таких - більшість), така вартість має бути низькою і стимулюватиме будівництво нових підприємств. У завантажених районах мало що зміниться - і раніше при приєднаннях споживачі оплачували реконструкцію підстанцій;

- вартість 1 кВт "під ключ" тепер залежить не від суб'єктивних "хотєлок", як раніше писалися "техумови", а від чітких критеріїв: завантаженість підстанції, клас напруги і т.д.;

- такі правила дають можливість створити інтерактивну карту, де онлайн буде видно вартість приєднання у будь-якій точці України", – пояснив Андрій Герус.

Зокрема, ці положення діятимуть для приєднань понад 50 кВт. Але, як зазначає експерт, багато залежить від реалізації НКРЕКП/Міненерго прописаних законом правил.

"Хочеться вірити, що це реформа, яка матиме ПРАКТИЧНИЙ позитивний ефект для бізнесу та сприятиме його розвитку. А разом з тим і піднімемось у рейтингу Easy Doing Business", – зазначив у дописі Андрій Герус.

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 березня 2024
11 березня 2024
06 березня 2024
26 лютого 2024
20 лютого 2024
07 лютого 2024
10 січня 2024
08 січня 2024
13 грудня 2023