Яке сьогодні свято і що не можна робити у цей день

Неділя, 26 травня 2024, 10:45

26 травня православні віряни за новим церковним календарем згадують апостолів від 70-ти Карпа та Алфея. Також цього дня святкують відновлення Михайлівського Золотоверхого собору в Києві. У народі день отримав назву Карпів.

26 травня за новим календарним стилем (8 червня - за старим) - день пам'яті апостолів від 70-ти Карпа і Алфея, – пише Уніан.

Святі апостоли Карп і Алфей були учнями Ісуса Христа. Карп жив у місті Олександрія Троадська, недалеко від стародавньої Трої, дружив з апостолом Павлом і супроводжував його в подорожах. У Біблії згадується про те, як одного разу апостол Павло забув удома в Карпа книжки та священицький одяг. Знаючи, що Карп - доброчесна і розумна людина, Павло поставив його єпископом міста Берія Фракійська. Також Карп проповідував Євангеліє на острові Крит. За однією з версій, святий мирно спочив у Берії, за іншою - загинув мученицькою смертю за часів імператора Нерона.

Про святого апостола Алфея відомо небагато. Він був родом із галілейського міста Капернаума і батьком апостолів Якова Алфеєва та Матвія, а також мав ще двох дітей - Аверкія та Олену. Вони так само були християнами і прийняли мученицьку смерть.

Про що говорять прикмети на 26 травня

У народному календарі 26 травня - свято Карпів день, або Карп Корополов. Його прикмети пов'язані з мешканцями водойм:

  • качки пірнають - до дощу;
  • риба плаває на поверхні - до негоди;
  • раки вилізли на берег - теж до дощу;
  • комарі рояться хмарами - буде тепла погода;
  • зозулю чути - стоятиме спека.
  • За народними прикметами цього дня добре ловиться короп, тому день і отримав таку назву.

Що не можна робити 26 травня

Церква сьогодні, як і в будь-який інший день, виступає проти лихослів'я, образ, лайки, жадібності, заздрості та пліток. Не слід відмовляти в допомозі тому, хто просить.

Народні прикмети не радять цього дня лінуватися і довго спати - проспите удачу, прибирати в домі й виносити сміття після заходу сонця теж не можна - можна винести благополуччя. Сьогодні, згідно з прикметами, забороняється їсти іншу рибу, крім коропа, інакше постраждає фінансове благополуччя. Не слід давати гроші в борг, але й відмовляти в цьому не можна - просто позичте гроші завтра. Пересадку і посадку розсади або квітів також краще перенести - вони засохнуть або зів'януть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: