У Єгипті знайшли папіруси – унікальний доказ присутності римських військових

Субота, 25 травня 2024, 00:18

У селищі Береніс, що на узбережжі Червоного моря в Єгипті, археологи знайшли цінне давньоримське письмове джерело. Відкриття вважають рідкісним, бо у цій частині світу пам’яток римського періоду небагато. 

Як інформує Arkeonews, група польських археологів виявила папіруси із списками давньоримських військових, – передає УП.Життя.

Спочатку відкриття було складно оцінити, оскільки археологи знайшли лише невеликі згортки довжиною в кілька сантиметрів. Однак до групи науковців доєднався спеціаліст із вивчення стародавніх написів з Гайдальберзького університету (Німеччина) Родні Аста. Він зібрав пазл із уривків папірусів, що досяг ширини в 30 см.

Так дослідникам вдалося виявити, що на папірусах – листування центуріонів (офіцерів давньоримської армії) та командувачів римських легіонів. Серед імен, які з’являються в листах – Хаос, Луцініус і Петроній.

«У цьому листуванні Петроній запитує Луцініуса, який перебував у Беренісі, про ціни на окремі ексклюзивні товари. Також є заява: «Я даю тобі гроші, відправляй їх загону легіонерів, що пересуваються на одногорбих верблюдах. Забезпечте їх телятами і стовпами для наметі», – описує зміст листів керівниця групи дослідників, професорка Марта Осипінська з Інституту археології Вроцлавського університету.

На думку науковців, артефакти походять з резиденції сотника, яка розташовувалася поблизу місцевого могильника тварин.

«Для єгиптологів та інших дослідників античності це надзвичайно рідкісне та значиме відкриття. У цій частині світу дуже мало пам’яток римського періоду. Масштаб цих відкриттів справді феноменальний», – говорить професорка.

Крім папірусів, археологи також знайшли десятки остраконів – фрагментів текстів на кераміці, самі посудини, римські монети та фібулу – популярну в Європі шпильку, яку носили легіонери. Тексти знайдених папірусів продовжують вивчати.

Береніс, також відомий як Береніка, – стародавній порт, побудований імператором Тиберієм приблизно в 245 році до н. е. Археологи протягом років припускали, що це місце раніше обрали для дислокації солдати Третього Кіренаїкського легіону, відомі, зокрема тим, що зупинили в 70 році повстання в Єрусалимі. Однак, досі не мали переконливих доказів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: