Поділитись:

Назвали фразу, яку батьки ніколи не повинні говорити маленькій дитині

П'ятниця, 24 травня 2024, 00:28
Назвали фразу, яку батьки ніколи не повинні говорити маленькій дитині

Правильне виховання дитини – відповідальна задача, реальну важливість та складність якої усвідомлюють далеко не усі батьки. Часто вони вдаються до шкідливих прийомів та руйнівних моделей взаємодії з дитиною.

Про це пише УНІАН.

Видання Huffpost наводить думку ліцензованого дитячого терапевта Діни Марголін, яка розповіла про типовий прийом до якого хоча б раз вдавалися більшість батьків, не розуміючи його шкідливості. Йдеться про ситуацію, коли маленька дитина захопилася іграми на дитячому майданчику, на пляжі чи в іншому цікавому місці, а вам вже час йти.

В такій ситуації батьки часто роблять одну помилку – вдаються до провокації: дитині, яка все ніяк не награється, говорять «Я йду. Прощавай!» і справді починають іти геть. Зрештою, коли малюк помічає, що мати чи батько вже відійшли на певну відстань, він стрімголов біжить доганяти, боячись бути покинутим.

Цей підхід працює з маленькими дітьми, які більше бояться залишитися без догляду батьків, і які ще не навчилися читати блеф. І саме на маленьких дітей він справляє найбільш руйнівний вплив.

Як би не було спокусливо повернутися до дитини спиною та зробити вигляд, що ви її залишаєте напризволяще, експерт рекомендує цього не робити. Стратегія "працює", тому що дитині справді стає страшно, і тому це дає очікувану реакцію: дитина реагує та біжить до батьків.

Коли ви «надсилаєте повідомлення» дитині, що можете покинути її у разі непослуху, це може підірвати віру вашої дитини в те, що батьки справді нею дорожать. Це підриває саму основу стосунків між батьками та дитиною.

Експерти зауважують, що для дитини важливо вірити, що за будь-яких обставин вона може розраховувати на допомогу батьків. Забравши у дитини цю віру, батьки показують, що їхня любов і піклування є досить умовними. Своєю чергою це призводить до низької самооцінки дитини та формує у неї шаблон поведінки "слухняність заради любові", який може стати проблемою в дорослому житті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів