Поділитись:

Повернутись до життя: де у Луцьку військовим, які втратили кінцівки, навчитися водінню

Автор: Ольга Зейлик |
П'ятниця, 24 травня 2024, 14:00
Повернутись до життя: де у Луцьку військовим, які втратили кінцівки, навчитися водінню

Очевидно, що в Україні з початком повномасштабного вторгнення збільшилася кількість людей, які мають інвалідність. За понад два роки чимало сфер повсякдення стають більш інклюзивними.

Повернути до комфортного життя ветеранів, які полишили на війні значну частину свого здоров'я, втратили кінцівки, намагаються й навчаючи навикам водіння. Погодьтеся, бути більш мобільним у наш час дуже корисно.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили дізнатися, як відбувається навчання й отримання водійського посвідчення такими людьми.

Що кажуть в автошколах

В автошколі «ГудОк» нам розповіли, що мали досвід навчання людей з інвалідністю, проте ветерани чи військовослужбовці до них ще поки не зверталися.

«Ми можемо навчати людей тільки, якщо комісія (МСЕК, - ред.) доволить і ми такі: «Добре, ми навчаєм». Якщо нема лівої ноги, то на правій нозі з двома руками людина безпроблемно їздить з коробкою автомат», – розповіли у закладі.

Повернутись до життя: де у Луцьку військовим, які втратили кінцівки, навчитися водінню 

Під кожен вид інвалідності, кажуть, є своя адаптація автівки.

«У нас були люди ще до війни, у яких там, наприклад, коліно не згиналося, то вони просто вчилися на автоматі, у них була звичайна медична довідка, яка дозволяє керувати транспортним засобом з коробкою автомат і все.


Якщо в людини немає верхніх кінцівок, то, здається, по правій руці взагалі немає питань, а по лівій ріці... тут треба «поворотники» переставляти.


До нас такі люди після війни ще не зверталися, а коли будуть звертатися, то по кожній людині ми дивимося і розбираємося, як можна допомогти і завжди намагаємося іти назустріч.


Тобто без правої руки на коробці автомат теж можна, була навіть звичайна медична довідка, взагалі без обмежень.


Був у нас хлопчина, який десь в автобусі перевернувся і втратив праву руку, то на автоматі можна було їздити, а ліва рука переключає поворотники, то треба переобладнати машину в такому разі», – каже працівник автошколи, з яким ми спілкувалися.

Повернутись до життя: де у Луцьку військовим, які втратили кінцівки, навчитися водінню 

А у луцькій автошколі PRIDE є учень-військовий. Як проходило його навчання, з нами теж поділилися.

«У нас є учень, він військовий і здав теорію водіння з протезом руки.


Нюансів особливих немає, він зробив усі необхідні документи, прийшов до нас на навчання, вивчив теорію онлайн, здав теоретичний істпит в сервісному центрі з першого разу і записався на автоматичну коробку передач на водіння і тепер він навчається на водінні», – каже працівниця автошколи.

Повернутись до життя: де у Луцьку військовим, які втратили кінцівки, навчитися водінню 

Поки ще практичний іспит у сервісному центрі цей учень не складав, адже він ще навчається водінню.

Що входить у пакет документів, аби піти навчатися:

  • паспорт
  • ІПН,
  • витяг про місце проживання (якщо у людини ID-картка),
  • медична довідка відповідного зразка, що придатний до керування транспортним засобом,
  • фотокартки 3х4

«Він це все підготував, приніс і все, розпочав навчання», – додал в автошколі.

Як бачимо, особливих перепон під час навчання не має бути. Хоча очевидно, що кожен випадок індивідуальний і розглядається членами МСЕК окремо.

Повернутись до життя: де у Луцьку військовим, які втратили кінцівки, навчитися водінню 

Що каже сервісний центр МВС

У сервісному центрі нам розповіли, що прийняття іспиту відбувається після закінчення акредитованого навчального закладу за умови наявності документів, що посвідчують особу, ІПН, медичної довідки щодо придатності керування ТЗ (для осіб з інвалідністю видається довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією).

«Наразі до СЦ МВС у Волинській області не зверталися особи з інвалідністю, а саме ті, що втратили кінцівки», – кажуть працівники сервісного центру.

Щодо вибору авто для складання практичного іспиту, то тут все індивідуально. Проте є нюанс. У луцькому центрі складати можна складати на механіці або на автоматі. Переобладнані авто з ручним керуванням є лише в кількох центрах в інших містах України.

Повернутись до життя: де у Луцьку військовим, які втратили кінцівки, навчитися водінню 

«У кандидатів у водії є можливість складання іспиту на авто навчального закладу, однак на Волині немає акредитованих навчальних закладів, які здійснюють підготовку водіїв з обмеженими можливостями. Такі автошколи є у Львові, Одесі, Києві та Дніпрі», – додали в сервісному центрі.

«Кожен випадок є індивідуальним. Для осіб з інвалідністю-видається довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією. До прикладу, якщо людина слабочуюча, але складати іспит може на звичайному навчальному ТЗ», – пояснили в установі.

Також нам повідомили: на Волині активно реєструють переобладнані автівки, наприклад, на ручному управлінні.

Реабілітація та допомога

До речі, військові, які втратили кінцівки, у Луцьку тренуватимуться водити авто. Про це нещодавно писало видання misto.media.

Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій планує придбати інтерактивну лабораторію аналізу ходи в реальному часі та тренажер-імітатор автомобіля для відновлення пацієнтами навичок водіння авто та самообслуговування.

Тренажер-імітатор, що вартує близько 500 тис. грн придбають за кошти міського бюджету.

Фото ілюстративнеФото ілюстративне
 

У коментарі сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» очільник комунального підприємства «Медичний центр реабілітації учасників бойових дій Луцької територіальної громади» Ігор Гнетньов, що цей тренажер дасть можливість відновити навики людям.

«Це буде і ручне, і ножне, і комбіноване управління. Це робота з сенсорикою і, відповідно, відбувається відновлення спеціалізованих навиків у водінні автобіля», – каже керівник реабілітаційного центру.

Повернутись до життя: де у Луцьку військовим, які втратили кінцівки, навчитися водінню 

 За словами Ігоря Гнетньова, тренажер матиме вигляд панелі автомобіля, його салону, де по боках будуть розташовані монітори, на яких транслюватиметься зображення.

«Людина з тими засобами керування, які є: ручними, ножними чи комбінованими відновлює увагу, сенсори. Суть у тому, що люди, в яких відсутня кінцівка, можуть стабувати навики керування автомобілем з ручним керуванням або комбінованим.

Але в даному випадку ми як медичний заклад вкладаємо сюди не так навчити людину їздити, як те, що це є панель, яка відновлює рухові сенсорні можливості, які вже потім будуть адаптовані чи знадобляться в подальшому житті людини», – поясник очільник центру реабілітації УБД.

Повернутись до життя: де у Луцьку військовим, які втратили кінцівки, навчитися водінню 

В Україні можна навчитися водінню безкоштовно: хто, як і де

 

До речі, ветерани війни та члени їхніх сімей, які мають інвалідність із порушенням опорно-рухового апарату, можуть безкоштовно пройти навчання у автошколах в рамках професійної адаптації за рахунок коштів бюджетної програми Міністерства у справах ветеранів України.

Право на отримання послуги за рахунок коштів державного бюджету відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.06.2017 № 432 мають:

  • особи, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни;
  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, члени сімей таких осіб;
  • члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;
  • члени сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України;
  • постраждалі учасники Революції Гідності;
  • військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил територіальної оборони) Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, військовослужбовців військових прокуратур, поліцейських, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони, інших утворених відповідно до законів військових формувань, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, та члени їх сімей (на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування).

Іспит складається в сервісному центрі МВС, на транспортному засобі з ручним керуванням. Водійське посвідчення отримується в тому ж сервісному центрі МВС, де складається теоретичний іспит.

Автошколи для осіб з інвалідністю працюють і приймають охочих в шести регіонах України, а саме: в Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Одеській та Хмельницькій областях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів