Поділитись:

Відбиток пальця Бандери, протоколи допитів та списки куркулів опублікував Франківський архів (фото)

Вівторок, 21 травня 2024, 16:25
Відбиток пальця Бандери, протоколи допитів та списки куркулів опублікував Франківський архів (фото)

Відразу декілька документів опублікував Державний архів в Івано-Франківську. Серед них й особова справа Степана Бандери, де можна побачити його відбиток пальця.

Про це повідомив Інформатор Івано-Франківськ з посиланням на Державний архів Івано-Франківської області.

Зазначають, що у цих ексклюзивних матеріалах збереглися чергові підтвердження злочинів та репресій радянського режиму проти прикарпатців, нацистської окупації та переслідування поляками Степана Бандери, зокрема, у 1928 році.

Серед оцифрованих документів є протоколи допитів, акти Станіславської міської комісії з розслідування звірств німецько-фашистських загарбників, відомості про розмір збитків, завданих торговим та промисловим підприємствам міста Станіслава німецько-фашистськими загарбниками, списки замучених, розстріляних та примусово вивезених до Німеччини.

Скрін з протоколівСкрін з протоколів

Більшість текстів можна розібрати, хоча частина вже втратила читабельний вигляд. Ця збірка налічує 164 сторінки.

Також для загалу відкрили «Списки куркульських господарств Станіславської області». Себто, такі собі підбірки небідних або навіть заможних прикарпатців, які потім були позбавлені всього свого майна, що заробляли роками. Також показали «Протоколи засідань обласної комісії по переселенню селян в інші області УРСР», які датовані 1952 роком.

Зокрема є можливість ознайомитися з «Особовою справою Степана Бандери». У грудні 1928 року він був заарештований за підозрою у діяльності, спрямованій проти польської держави, та був доставлений до Станіславської в’язниці.

З документів дізнаємося, що тоді Степану було 19 років, а також про те, що він мав зріст 159 сантиметрів. Також у матеріалах справи можна побачити відбиток пальця майбутнього лідера ОУН-Б.

Скрін з особової справи Степана БандериСкрін з особової справи Степана Бандери
Відбиток пальця 19-річного Степана БандериВідбиток пальця 19-річного Степана Бандери

Ознайомитися детальніше з історичними документами можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів