Поділитись:

В чому різниця між турецькою та грецькою кавою - важливі нюанси

Вівторок, 21 травня 2024, 05:34
В чому різниця між турецькою та грецькою кавою - важливі нюанси

Кава є одним з найпопулярніших напоїв у світі, а багато культур мають свій власний погляд на неї. В Італії міцний еспресо має перевагу над заварною кавою, тоді як у В'єтнамі солона кава стала сучасним трендом. Водночас грецький і турецький народи розробили власні способи приготування кави, які бадьорять.

Про це пише УНІАН.

На перший погляд, турецька та грецька кава можуть здатися дуже схожими, адже під час її приготування в обох країнах використовують високу металеву чашку для заварювання з ручкою. Турецькою мовою така чашка має назву - цезве, а грецькою - брікі. У ній потрібно заварювати дрібну кавову гущу до утворення пінистої суміші. 

Також до цієї суміші можуть додавати цукор, залежно від того, наскільки ви хочете, аби кава була солодкою. Тому можна подумати, що грецька і турецька кава є однаковою у приготуванні, проте є кілька незначних, проте важливих відмінностей, які відрізняють ці стилі кави один від одного. По-перше, їхні зерна мають різну текстуру, адже у грецькій каві помел зерен є дрібнішим, ніж у турецької. 

Завдяки цій відмінності змінюється смак кожного з напою, причому більш дрібний помел зазвичай дає сильніший аромат порівняно з грубим. Варто зазначити, що різниця є незначною, адже для приготування турецької кави теж використовують дрібний помел. 

«Ви також можете побачити невеликі відмінності в способах приготування турецької та грецької кави. Хоча обидва види кави змішуються і нагріваються на повільному вогні у відповідних металевих посудинах, при приготуванні грецької кави основна увага приділяється утворенню шару кавової піни або пінки, коли вона подається в демітасі (маленька чашка, яка призначена для еспресо - УНІАН)», - йдеться у матеріалі.

Попри те, що ця піна утворюється як в турецькій, так і в грецькій каві, друга обмежує кількість піни у кінцевому результаті, в той час, як у грецькій каві вона відіграє більшу роль. 

У виданні підкреслили, що кожна з цих кав відома тим, що на певному етапі приготування до неї додають цукор, аби забрати гіркий присмак міцного аромату та просто зробити його більш приємним. 

«Але турецька кава також відома тим, що в неї додають спеції, які надають каві особливого смаку, тоді як грецька кава, як правило, не містить спецій. Мелений кардамон і кориця є звичайними добавками до турецької кави, які надають ароматний, теплий відтінок напою, і без того наповненому сміливими виразами смаку», - зауважили у публікації.

Також ці види кави мають місцеві традиції, тому під час вживання цього напою сформувалися певні ритуали.

«Обидві культури використовують каву як можливість поспілкуватися з родиною та друзями, відпочити в хорошій компанії та перекусити чимось солоденьким. Кавові традиції налічують сотні років, а сучасна грецька та турецька кава - це сучасні носії ритуального факела. Спробувавши їх на собі, можливо, вони стануть регулярним ритуалом і для вас», - порадили у Chowhound.

Останні цікавинки про каву

Раніше стало відомо, що станеться з вашим тілом, якщо ви будете пити каву без кофеїну. Зареєстрований лікар-дієтолог Алексіс Ньюман розповіла, що кава без кофеїну має так само багато переваг для здоров'я, як і звичайна кава.

"Кава без кофеїну містить поліфеноли, які є антиоксидантами. Ці антиоксиданти можуть допомогти зменшити запалення та стрес в організмі", - наголосила вона. 

Також експерти розповіли, скільки разів на день можна пити каву. За даними Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США, безпечно вживати близько 400 міліграмів кофеїну на день. Це приблизно чотири-п’ять чашок кави. Проте якщо випити багато цього напою, то вас може турбувати безсоння, тремтіння, тривога, прискорене серцебиття та інші симптоми. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів