Поділитись:

Що буде з візовими центрами, коли Украні дадуть "безвіз"

Четвер, 13 квітня 2017, 21:36

Майбутнє введення безвізового режиму між Україною та ЄС поставило під питання існування візових центрів, які працюють при посольствах і консульствах країн Шенгенської зони.

Якщо не буде несподіванок, із середини червня для українців пропаде необхідність в оформленні віз. Але списувати посередників з рахунків поки рано. Принаймні в цьому році у них є всі шанси продовжити заробляти на українських туристах, – пише ЛігаНет.

На смак і колір

Зараз в Україні працюють чотири компанії, які співпрацюють з консульствами різних країн Шенгенської зони і приймають документи на оформлення віз: VFS Global, VMS, Pony Express і TLS Contact.

Як правило, їх представники домовляються про співпрацю з міністерствами закордонних справ країн ЄС, яким вигідно перекласти частину своїх функцій на посередників. До того ж за їх роботу платить кінцевий споживач: середня вартість послуг – 25 євро.

Натовпи охочих відвідати ЄС дозволяють їм непогано заробляти. За даними Єврокомісії, торік консульства країн Шенгенської угоди видали українцям 1,35 млн віз. Близько 80% з них, за оцінками двох директорів великих туристичних компаній, оформлялися через візові центри. Це дозволило легальним посередникам заробити понад 27 млн ​​євро.

Ще близько 100 компаній в Україні надають інші посередницькі послуги: допомагають заповнити документи, ретельно перевіряють всі довідки і навіть складають їх в потрібному порядку. Але потім подають їх в ті ж візові центри.

Туманні перспективи

Як посередники будуть працювати після вступу в силу безвізового режиму?

Учасники туристичного ринку вважають, що візові центри рано списувати з рахунків. Наступного року візові центри можуть скоротити площі і персонал, але залишаться працювати, – прогнозує власник компанії The Visa Богдан Підгорний.

За даними міграційної служби, всього на руках в українців 11-11,5 млн чинних закордонних паспортів, з яких тільки 3 млн – біометричні. Тим, хто не встигне отримати біометричний документ в термін, доведеться оформляти візу.

"До кінця цього року візові центри не залишаться без роботи, оскільки біометричних паспортів видано мало, – каже директор Центру розвитку туризму України Володимир Царук. – Усі охочі просто не зможуть їх оформити".

У перші кілька місяців відмови при перетині країн Шенгенської зони можуть отримати до 30 % від загальної кількості в'їжджають українців, прогнозує Богдан Підгорний.

"Процес буде відпрацьовуватися, а частина мандрівників не знатимуть про правила перетину кордону. Наприклад, туриста попросять показати, скільки грошей у нього на рахунку", – відзначає він.

Найвищими будуть ризики для туристів, які відправляться на відпочинок або в ділову поїздку самостійно, вважає генеральний директор туроператора JoinUP Юрій Альба. Організовані групи, на його думку, ці проблеми торкнуться менше.

Ще одна категорія клієнтів, яких не торкнеться нововведення, – іноземці, що живуть в Україні і отримали тут вид на проживання. Їм, як і раніше, доведеться оформляти візи для відвідування Шенгену.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОМРІЯНИЙ БЕЗВІЗ: ЩО МОЖЕ ЗМІНИТИСЯ ДЛЯ УКРАЇНИ

Надрукувати
мітки:
коментарів