«Ці стіни не можуть бути самотніми»: як за 2 роки змінився Луцький художній музей (відео)

Субота, 18 травня 2024, 22:39

Після початку повномасштабного вторгнення у Луцькому художньому музеї змінили концепцію виставкової діяльності, іншими стали і відвідувачі.

Про це Суспільному розповіла директорка Зоя Навроцька. З її слів, основна колекція творів європейського та українського мистецтва музеї нині перебуває в евакуації, їх вивезли у перший день повномасштабного вторгнення. Тому музейники почали шукати новий формат. 

«Ці стіни не можуть бути самотніми, музей повинен далі працювати, впливати на суспільство і реагувати на час. Ми почали у шести залах музею робити масштабні проєкти», – говорить директорка.

Під час першої виставки музейники презентували історичну графіку лучанина Олександра Дишка, яку відвідали багато переселенців і військових.

«Ми довго виношували ідею такого виставкового проєкту, але він вистрелив саме тоді, коли людям потрібно було дух патріотизму, занурення в історію, в історичні події, факти, ми розповідали про вікопомні події», – говорить науковиця музею Олена Старикова.

centerОлена Старикова
 

Огляд експозиції супроводжує музика, яку виконує піаністка Олена Плита.

centerПіаністка Олена Плита
 

Нинішня виставка презентує твори українського мистецтва 20 століття. Серед них — твори волинських митців. До проєкту долучились лучани, які дарують музею живопис, графіку та гобелени луцьких митців, які зберігались у домашніх колекціях.

centerЗоя Навроцька
 

Зараз, каже Зоя Навроцька, твори науково описують та вводять у музейний фонд, який налічує до трьох тисяч робіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: