Поділитись:

Які екскурсії можна відвідати у музеях Луцька (фото)

Субота, 18 травня 2024, 17:16
Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Міжнародний день музею відзначають 18 травня. Понад 40 років цю ініціативу підтримують у багатьох містах, влаштовують екскурсії, відкривають виставки і безплатно приймають відвідувачів. Луцьк не залишається осторонь. 

misto.media підготувало перелік цікавих заходів, які можна відвідати у луцьких музеях 18-19 травня.

Краєзнавчий музей

Які екскурсії можна відвідати у музеях Луцька (фото) 

Волинський краєзнавчий музей – найбільший і найдавніший волинський музей, який відкрив свої двері у Луцьку ще у 1929 році. Зараз там можна побачити чимало виставок та експозицій. Одна із найновіших – виставка «Україна. Війна за Незалежність».

Із 24 лютого 2022 року працівники простору не припиняли роботу і продовжували збирати експонати. Плели маскувальні сітки, за які військові передавали амуніцію, трофеї та предмети побуту солдатів з найгарячіших точок нашої держави: з Київщини, Чернігівщини, Донеччини, Миколаївщини.

Представлені експонати з Луцька: фрагменти ворожих ракет з аеродрому, форма Волинського рятувальника ДСНС, який ліквідовував пожежу нафтобази тощо.

Побачити усе це можна безплатно. З 10:00 до 17:00 18 травня вхід у музей – вільний.

Локація: вулиця Шопена, 20

Музейний простір Окольний замок

Які екскурсії можна відвідати у музеях Луцька (фото) 

Музейний простір «Окольний замок» – нова туристична локація площею у понад 700 квадратних метрів.

Там можна побачити відреставровані пам’ятки архітектури національного значення: Вежу князів Чорторийських з частиною оборонного муру та Монастир єзуїтів. А ще поблукати загадковими підземними коридорами. Це креативний та сучасний музей із мультимедійною системою, з інтерактивним смарт-табло, шоломами віртуальної реальності, силіконовою фігурою монаха-єзуїта та голограмами.

У підземеллях замку ховаються цікаві місцеві легенди, про які розповідають гостям екскурсоводи простору.

До дня музею у «Окольному замку» відбудеться тематична театралізовано-костюмована екскурсія «Панна, Дружина, Матір: три виміри життя волинської Жінки XVI-XVII століть». Початок о 12:00. З 10:00 до 19:00 вхід – вільний.

Локація: вулиця Кафедральна, 6.

Художній музей

Художній музей у Луцьку відкрився у 1973 році. У його стінах зберігаються справжні скарби художнього мистецтва різних часів. У експозиціях також представлений сучасний український живопис, графіка, скульптура, доробок волинських митців.

З нагоди дня музею 18 травня запрошують на артівент «Луцьк: художники, події, факти». Початок о 16:00. З 10:00 до 17:00 вхід – вільний.

Локація: вулиця Кафедральна, 1a.

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків

Які екскурсії можна відвідати у музеях Луцька (фото) 

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків є найбільшим в Україні музеєм сучасного національного мистецтва. Наразі МСУМК має площу 7 500 квадратних метрів, складається із 15 залів та розміщується на чотирьох поверхах. У просторі можна побачити експозиції, колекції, картини, скульптури, інсталяції та відеоарт.

З нагоди дня музею 18 травня відбудеться імпровізаційна подія «Космогоніч». Там буде майстер-клас із проявлення фотографій та гончарства, перформанси, концерт живої музики та інше. Початок: о 18:00 до 23:00. Вхід за донат від 50 гривень.

Локація: вулиця Карбишева, 1.

Музей історії луцького братства

Які екскурсії можна відвідати у музеях Луцька (фото) 

Музей історії луцького братства відкрили у 2011 році у приміщенні колишнього братського Хрестовоздвиженського монастиря.

Музей демонструє діяльність братства, яке об’єднало зусилля князів, шляхти, міщан і селян для відродження православ’я на Волині. Його відвідувачі можуть побачити документальні матеріали, художні твори волинських малярів, а також портрети найвідоміших діячів братства: єпископа Афанасія Пузини, іконописця Йова Кондзелевича, громадського діяча Данила Братковського.

З нагоди дня музею 19 травня відбудеться відкриття стаціонарної виставки «Замок, місто, передмістя: формування просторового образу середньовічного Луцька». Початок: о 15:00.

Локація: вулиця Йова Кондзелевича, 5.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів