Поділитись:

Мобілізація по-новому: хто має право вручати повістки

Субота, 18 травня 2024, 14:15
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Постановою Кабміну від 16 травня 2024 №560 затвердили Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Про порядок призову інформує Волинський обласний ТЦК та СП.

Право на перевірку військово-облікового документа у резервістів та військовозобовʼязаних під час мобілізації надається представникам ТЦК та СП, уповноваженим вручати повістки.

Перевірка військово-облікового документа у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися:

  • у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України – представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби;
  • за місцем проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блок-постах) – уповноваженими представниками ТЦК та СП або поліцейськими.

Під час перевірки військово-облікового документа разом з документом, що посвідчує особу, уповноважений представник ТЦК та СП або поліцейський здійснює фото- і відеофіксацію процесу предʼявлення та перевірки документів iз застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації. У разі, коли під час перевірки військово-облікового документа встановлено, що особа перебуває на військовому обліку в розвідувальних органах, то процес фото- і відеофіксації предʼявлення такими особами документів не здійснюється.

Застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції автоматичної фото- та відеофіксації, уповноваженими представниками ТЦК та СП визначається Міноборони, а органами та підрозділами поліції – МВС.

Повістки мають право вручати:

  • представники ТЦК та СП;
  • представники структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій);
  • представники виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних рад;
  • представники підприємств, установ, організацій – на території підприємств (установ, організацій) та в місцях виконання працівниками робіт (обовʼязків);
  • представники відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ (тільки резервістам та військовозобовʼязаним, які перебувають в зазначених органах на військовому обліку).

Під час вручення повістки здійснюється фото- і відеофіксація із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації представником ТЦК та СП або поліцейським.

У період проведення мобілізації уповноважені представники ТЦК або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів