Поділитись:

Головні ялинки Луцька можуть скоро зникнути через хворобу

П'ятниця, 17 травня 2024, 13:35
Головні ялинки Луцька можуть скоро зникнути через хворобу

Три головні ялинки Луцька, що на Театральному майдані, вже доживають свого віку. Щороку перед різдвяними святами їх вбирають в іграшки та гірлянди. Цієї зими сухі гілки та залисини на деревах були особливо помітні.

Впродовж останніх років стан дерев погіршується. Вони хворіють та поступово всихають, пише misto.media.

«Як на мене, але це моя особиста думка – прийшов час їх вже замінювати. Вони просто досягли свого віку в урбанізованих умовах. На них дуже негативний плив мають і підземні комунікації, які час від часу перекопують, пошкоджуючи коріння. Це і засолення ґрунту від протиожеледних засобів. Те, що вони не скидають голочки свої щороку, як листяні дерева, а лише раз у два-три роки – це теж сприяє накопиченню токсинів у хвої», – розповіла екологиня Луцької міської ради Оксана Лисак.

Головні ялинки Луцька можуть скоро зникнути через хворобу

Вона додала, що останніми роками на них впливає аномальна спека.

«Це рослини більш помірного клімату. А ослаблені рослини, надмірно вражаються різноманітними шкідниками», – пояснила пані Оксана.

2021 року Луцька міська рада навіть найняла фітопатолога зі столиці Дмитра Радюка, який досліджував, чим хворіють луцькі ялини. Він розповів, що така проблема існує у багатьох містах України останні 5-6 років і з часом лише загострюватиметься.

«Так само в Києві, Львові, Одесі, Черкасах. Складно сказати, де в Україні вони не хворіють. В Луцьку на ялинках був кліщ місцями, місцями смоляний рак, грибок. Цей грибок дуже поширений зараз», – каже фітопатолог.

Головні ялинки Луцька можуть скоро зникнути через хворобу

Що з цим робити?

Єдиним дієвим способом боротьби із хворобами, які вражають ялинки Дмитро Радюк називає оприскування їх фунгіцидами. Але, каже, що в місті це зробити неможливо.

«Ці дерева продовжать сохнути, бо в містах заборонено використовувати агресивні засоби, бо це нашкодить людям. Деревам може буде краще, а людям не дуже», – розповів фітопатолог.

Ялинки у центрі дуже високі й щоб їх обприскувати від шкідників треба абсолютно припинити доступ людей на Театральний майдан, – каже Оксана Лисак. На її думку, це зробити неможливо.

«Коли у Луцьку був напад вогнівки на самшит, то теж було складно в місті щось зберегти й врятувати, бо обприскувати токсичними препаратами у місті заборонено»

Головні ялинки Луцька можуть скоро зникнути через хворобу

Що посадити замість ялинок?

Ялинка повинна рости у лісі. Це не міське дерево, вважає науковець, власник розсадника декоративних рослин Геннадій Данько.

«Це дерево має поверхневу кореневу систему, тобто коріння в неї у верхньому шарі ґрунту, який висихає першим. Чим менше води отримує рослина, тим у неї імунітет більш ослаблений і вона стає вразлива. Клени добре ростуть у місті, липи. Я думаю, що листяні дерева краще б себе почували. Сосна має глибшу кореневу систему і вона собі краще знаходить воду у ґрунті».

В містах, де високі ґрунтові води, краще садити клени, вважає фітопатолог Дмитро Радюк. Де, навпаки посуха – платани, дуби.

«Але не дорослі дерева, яким вже багато років і їх привезли, викопали, а молоді рослини, бо вони краще адаптуються до кліматичних умов, до зміни клімату».

Головні ялинки Луцька можуть скоро зникнути через хворобу

Нагадаємо: у мережі показали «ще юне» тріо ялинок в центрі Луцька, які згодом почали прикрашати на різдвяно-новорічні свята.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів