Поділитись:

Антимонопольники вимагають ОДА перевірити угоди щодо вартості проїзду

Четвер, 13 квітня 2017, 12:58
Антимонопольники вимагають ОДА  перевірити угоди щодо вартості проїзду

Антимонопольний комітет провів дослідження, в результаті якого було встановлено, що облдержадміністрації не здійснюють належний контроль за перевізниками, які обслуговують пасажирів на маршрутах загального користування на відповідних територіях.

Про це повідомляється на сайті Антимонопольного комітету України.

Відповідно до статей 43 і 44 Закону України "Про автомобільний транспорт", визначення автомобільного перевізника на автобусному маршруті загального користування здійснюється на конкурсних засадах, і організація проведення конкурсу та визначення умов перевезень покладаються на органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування. Таким чином, запропонована перевізниками вартість перевезення пасажирів може фіксуватись під час проведення конкурсу, тому питання щодо обґрунтованості ціноутворення пасажирських перевезень лежить у площині контролю договірних взаємовідносин між автомобільними перевізниками та відповідними обласними та районними державними адміністраціями.

Більшість обласних та районних державних адміністрацій не виконують покладених на них Законами України "Про місцевідержавні адміністрації", "Про автомобільний транспорт" та іншими нормативними документами повноважень щодо організації перевезень пасажирів автомобільним транспортом загального користування та здійснення державного регулювання та контролю у сфері автомобільного транспорту. Внаслідок самоусунення облдержадміністрацій від контролю за встановленням (зміною) перевізниками тарифів на перевезення пасажирів відбувається безконтрольне підняття тарифів на проїзд та виникнення соціальної напруги та обурення населення.

Крім цього, за результатами дослідження встановлено, що обласними та більшістю районних державних адміністрацій під час проведення конкурсів серед перевізників взагалі не розглядається така умова конкурсу як вартість перевезення.

Тож Антимонопольний комітет надав обласним державним адміністраціям такі обов'язкові для розгляду рекомендації:

1. Забезпечити перевірку вже укладених (чинних) договорів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом на приміських та міжміських (внутрішньообласних) маршрутах, укладених обласними державними адміністраціями з автомобільними перевізниками, на наявність таких умов організації перевезень, як вартість перевезення пасажирів (тарифи) та порядок зміни перевізниками вартості перевезення пасажирів (тарифів), а за відсутності таких умов – ініціювати внесення відповідних змін до укладених договорів з перевізниками.

2. Забезпечити проведення конкурсного відбору перевізників з урахуванням вартості їх послуг, за результатами якого укладати договори про організацію перевезень пасажирів, в яких передбачати, зокрема:

  • вартість проїзду, за якою перевізники будуть здійснювати перевезення пасажирів автомобільним транспортом;
  • умови, за яких можлива зміна перевізниками вартості (тарифів) на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, та порядок (умови) ініціювання та внесення таких змін у договори.

3. Забезпечити виконання районними державними адміністраціями, які є організаторами перевезень, зобов'язань, зазначених у пунктах 1 та 2 цих рекомендацій.

Про результати розгляду цих рекомендацій обласні державні адміністрації повинні повідомити Антимонопольний комітет України у 30 денний строк з дня їх отримання.

Надрукувати
мітки:
коментарів
03 квітня 2024
14 лютого 2024
03 січня 2024
28 грудня 2023
31 серпня 2023
27 липня 2023
11:23
26 липня 2023
07 липня 2023
15 червня 2023
07 червня 2023