Головне у Луцьку: ТОП новин за вівторок, 14 травня

Вівторок, 14 травня 2024, 21:00

Редакція інформаційного агентства «Конкурент» підібрала для своїх читачів найцікавіші та найважливіші новини Луцька та Волині за вівторок, 14 травня. 

На Луганщині загинув 21-річний нацгвардієць Богдан Будчик з Волині

 

У Луганській області загинув 21-річний боєць Національної гвардії України, старший солдат Богдан Будчик з села Мокрець Ковельського району.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Турійської громади.

Зазначають, що 12 квітня Богдану Будчику виповнився 21 рік.

«Після закінчення мокрецької школи, вступив у Володимир-Волинське профтехучилище. Потім служба в лавах Збройних сил України. Після закінчення – юнак підписав контракт. Воював у складі Національної гвардії України. Мав поранення, після реабілітації продовжив боротьбу з окупантами», – йдеться у дописі.

Старший солдат Богдан Будччик загинув 8 травня 2024 року на території Луганської області внаслідок ворожого артилерійського обстрілу. 

У зв’язку з трагічною подією у Турійській громаді з 14 по 16 травня оголосили триденну жалобу.

За попередньою інформацією поховання полеглого воїна відбудеться у Києві.

На Донеччині загинув протитанкіст Віталій Колесник з Луцької громади

 

У Донецькій області загинув 39-річний солдат Віталій Колесник з села Зміїнець Луцької громади.

Про це повідомила у телеграмі пресслужба Луцької міської ради.

Колесник Віталій Володимирович, 19 серпня 1984 року народження, мешканець села Зміїнець, був призваний на військову службу до складу військової частини на посаду номера обслуги гранатомета протитанкового взводу роти вогневої підтримки мотопіхотного батальйону.

Солдат Віталій Колесник загинув 13 травня 2024 року під час виконання бойового завдання щодо захисту територіальної цілісності та незалежності України в районі села Прогрес Донецької області.

На Харківщині загинув бойовий медик Артем Рудий з Володимира

 

У Харківській області загинув старший бойовий медик, молодший сержант Артем Рудий з Володимира.

Про це повідомив у телеграмі мер міста Ігор Пальонка.

Артем Андрійович Рудий, 1990 року народження, був мобілізований 31 березня 2023 року. Служив на посаді старшого бойового медика.

Молодший сержант Артем Рудий загинув 12 травня 2024 року на території Харківської області під час виконання бойового завдання унаслідок вибухової травми.

Про час і місце похорону воїна повідомлять згодом.

Про те, що у Луцьку розширили тротуар біля ТЦ «Егоїст» та де «вилізли» сходи

 

У Луцьку розширили тротуар біля ТЦ «Егоїст». Там нещодавно нарікали на сходи, які перекривали нормальне пересування маломобільних груп населення. 

Вони ведуть до грузинського ресторану, який там планують уже зовсім скоро відкрити.

Якщо ж пішоходи як-не-як могли там пройти, то люди з інвалідністю на візках чи мами з візочками – ні.

Вочевидь, на суспільний розголос звернули увагу.

Днями тротуар розширили. Тепер пересуватись ним стало простіше.

Луцький боєць розповів, як з групою відбивав штурм ворога

 

Молодший лейтенант Сергій Чуріков, командир 3 мотопіхотного взводу 1 мотопіхотної роти Луцького батальйону 100 омбр до повномасштабного вторгнення займався бізнесом, пов’язаним із виробництвом металоконструкцій, а також захоплювався вивченням польської культури та звичаїв (звідси і позивний «Поляк»).

За плечима нашого героя – строкова військова служба та навчальні збори, тож, враховуючи досвід та вміння, Сергій не роздумуючи пішов до війська після початку великої війни, – розповіли у пресслужбі 100 омбр.

«До повномасштабного вторгнення я неодноразово залучався до навчальних зборів та цікавився військовою справою. Прагнув потрапити в піхоту, оскільки маю організаторські здібності та певні навички військової справи – те, що необхідно на передовій», – ділиться Сергій.

Підрозділ «Поляка» брав безпосередню участь у бойових зіткненнях на Бахмутському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Про те, що у Луцьку збили 10-річну дівчинку біля дитячої поліклініки

 

У Луцьку, біля дитячої поліклініки збили 10-річну дівчинку.

Як розповів журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» завідувач оперативно-диспетчерської служби Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Станіслав Лінік, швидку на місце аварії викликали, але дитину медики не забрали.

«До поліклініки швидка приїздила, батьки чи хтось інший самовільно занесли ту дитину в поліклініку й далі невідома ситуація. Швидкої ніхто там не дочекався. Бригада прибула у поліклініку, де та дитина, начебто була», – зазначив Лінік.

У коментарі нашим журналістам речниця ГУНП у Волинській області Марина Балдич повідомила, що зараз на місце виїхали правоохоронці.

«Слідчо-оперативна група поїхала на місце, але ще не спілкувалися, ні з потерпілими, ні з водієм. Знаємо, що автомобіль збив 10-річну дівчинку. Попередньо, це відбулося на нерегульованому пішохідному переході».

Про те, що у Луцьку 33-річний чоловік жорстоко побив свого знайомого – він у реанімації

 

У Луцьку 33-річний раніше судимий чоловік жорстоко побив свого 40-річного знайомого – він у реанімації.

У понеділок, 13 травня, до поліції надійшло повідомлення від медиків, що до них з тілесними ушкодженнями «швидкою» доставили 40-річного лучанина. Чоловіка прооперували, він був госпіталізований у відділення реанімації.

Для з’ясування обставин на місце направилась слідчо-оперативна група.

Поліцейські встановили, що у суботу, 11 травня, під час сварки в помешканні потерпілого, його побив знайомий, 33-річний лучанин. Зазначають, що раніше він вже притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення розбою.

За цим фактом відомості слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 121 Кримінального кодексу України. Йдеться про умисне тяжке тілесне ушкодження.

Санкція статті передбачає від п’яти до восьми років позбавлення волі. Досудове розслідування триває.

Про те, як мешканець Нововолинська підтримував окупантів та хотів віддати Закарпаття

 

Учора, 13 травня, Служба безпеки України викрила 63-річного жителя Нововолинська, який виправдовував російську агресію та заперечував належність Закарпаття Україні.

«Нововолинськ інфо» вдалось розшукати сторінку у соцмережах цього чоловіка, на якій містилися наративи ворожої пропаганди, меседжі на підтримку від’єднання деяких регіонів від України та на виправдовування війни.

«У своїх дописах зловмисник систематично виправдовував та визнавав правомірною російську агресію. Звинувачував у війні не реального ворога - росію, яка вторгнулася на наші землі та намагається знищити нашу державу, а європейські країни та північноатлантичний альянс. Волинянин у своїх дописах також стверджував, що український народ є антисемітським», – зазначали у пресслужбі СБУ у Волинській області.

Новини України за день 

  • Атака РФ регіонів України 

Вранці 14 травня російські війська атакували Харків та Нікополь Дніпропетровської області. Одним ударом зруйновано три гаражі, ще кілька пошкоджено. Другий удар прийшовся по відкритій місцині. Постраждали чотири людини. Також напружена ситуація у Вовчанську на Харківщині. Там тривають бої з окупантами. Українські військові зачищають міську забудову, ситуація контрольована, відзвітували в Генштабі ЗСУ.

На Харківському напрямку підрозділи Сил оборони України відбили понад 13 атак росіян.

Вранці 14 травня російські військові атакували місто Нікополь на Дніпропетровщині, внаслідок чого загинув 45-річний чоловік. Ще один місцевий отримав осколкове поранення.

Крім того, російське військо атакувало Україну 18 ударними БпЛА типу Shahed-із мису Чауда в Криму та однією балістичною ракетою «Іскандер-М» також з окупованого Криму.

Сили оборони України збили всі 18 російських безпілотників у межах Київської, Донецької, Дніпропетровської, Черкаської, Кіровоградської, Запорізької, Херсонської, Хмельницької областей.

  • «Росіяни наступатимуть на Суми», – Буданов

Очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що російські війська розпочнуть нову атаку північніше Харкова, у Сумській області. Про це він сказав в інтерв’ю New York Times.

Він очікує, що атаки на Харківщині «триватимуть ще три-чотири дні», після чого очікується, що окупанти зроблять наступ у напрямку Сум. Разом з тим він наголосив, що ситуація рухається у напрямку критичної.

«На цей час наше завдання – стабілізувати лінію, а потім почати відкидати їх через кордон», – сказав Буданов.

Він додав, що наплив українських резервів зумів «частково порушити плани» росіян.

  • На підконтрольну українському урядові територію з окупованої частини Херсонської області повернули 6 дітей віком 5-12 років

Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. За його словами, дітей окупанти могли відправити до табору на нібито «оздоровлення». Через це батьки наважилися виїхати з тимчасово окупованої частини Херсонщини.

У поверненні дітей на підконтрольну Україні територію брала участь організація Save Ukraine. Нині діти в безпеці. З ними працюють медики та психологи.

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен приїхав з візитом до Києва

Держсекретар США Ентоні Блінкен приїхав з візитом до Києва та заявив, що американська допомога «вже на підході» і вона «матиме вирішальне значення» на фронті. Під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським він зазначив, що частина допомоги вже прибула в Україну, згодом надійде ще більше.

«Ми сповнені рішучості, разом з багатьма іншими партнерами України, переконатися, що ви досягнете успіху на полі бою», – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: