Поділитись:

Розвал "Самопомочі", попередження Гунчику та загниваюча скотина (фоторепортаж)

Середа, 12 квітня 2017, 18:53
Розвал

Депутати Волинської обласної ради знову зібралися на сесійне засідання. Проблем достатньо. Чого лише варта екологічна катастрофа у Ковелі: через діяльність місцевої філії "Укрветсанзаводу" страждають люди та довкілля. Окрім цього, досить несподівано перестала існувати фракція "Самопоміч", а Ігор Палиця знову почав говорити про недовіру Володимиру Гунчику.

Про все (насправді не зовсім все) у своєму фоторепортажі вам розповість журналіст сайту новин Волині "Конкурент" Руслан Пилипчук.

***

10:17. Сьогодні порушив свою традицію приходити за годину до початку засідання й запізнився на 17 хвилин. В цей час у залі Олександр Пирожик та Святослав Кравчук робили заяви, в зміст яких я не встиг вникнути. Майже відразу помітив Ковельського міського голову Олега Кіндера, який через кілька хвилин обніметься з головою фракції "Солідарність" Володимиром Бондарем. В залі чимало ковельчан, зокрема активістів. Вони чекають на вирішення проблеми ветсанзаводу, який хоч і перестав працювати, проте продовжує труїти людей та довкілля.

Розвал

Голова ради Ігор Палиця відводить час на оголошення депутатських запитів. Одним з перших слово отримує Сергій Слабенко. В унісон з ним до президії спускається два чоловіки з банером "Ветсанзавод – бомба уповільненої дії". Біля Сергія Івановича сідає активіст Олександр Філон.

Розвал

"Демократія – не означає бардак, демократія – це право висловлювати свою думку. А якщо буде бардак, не буде демократії", – сказав Палиця чоловікам з плакатом, попросивши їх повернутися на свої місця.

"Це ти робиш провокації?" – грізно звернувся очільник ради до депутата Слабенка.

"В тому, що активісти прийшли з плакатами, коли я озвучую запит, ніякої провокації немає. Надайте їм слово", – відповів обранець громади.

Розвал

Слово активістам надали, але згодом, після запитів. Тим часом Ігор Палиця висказав своє невдоволення ситуацією, яка виникла у Ковелі.

Розвал

"Вчора я попросив інформацію: хто звозить залишки скотини до Ковеля. Ці фірми зареєстровані у Волинській області, чому вони зараз мовчать? Чому мовчить народний депутат Мартиняк (Сергій Мартиняк, – К.), чому ми маємо вирішувати це питання, а не ті, що загадили Ковель?" – зауважив він.

Загниваюча скотина

Вячеслав Рубльов зачитав текст звернення, яке згодом депутати трохи модернізували та прийняли. Та чи допоможе воно у боротьбі із загниваючою скотиною в Ковелі?Вячеслав Рубльов зачитав текст звернення, яке згодом депутати трохи модернізували та прийняли. Та чи допоможе воно у боротьбі із загниваючою скотиною в Ковелі?

Після тривалого обговорення та криків депутати прийняли звернення до Кабміну, Верховної Ради України, МВС, Мінекології, Генпрокуратури та НАЗК щодо бездіяльності посадових осіб області, яка призвела до екологічної катастрофи у Ковелі. Добірка головних цитат з дискусії.

"Ми ляжемо кістьми. Будемо стояти до посиніння, але не дамо його більше відкрити", – емоційно викрикувала з трибуни ковельчанка, якій депутати надали слово для виступу.

Розвал

"Питання про модернізацію заводу не піднімається взагалі. Він побудований з порушенням ветеринарно-санітарних норм. Як представник громади обіцяю: ветсанзавод не буде відновлено. Дешевше зробити новий. Хочете побачити, що там? Приїдьте! Там руїна! Там нічого не працює", – впевнено заявив молодий активіст Олександр Філон.

Розвал

"За шість років мого перебування на посаді міського голови ми щорічно приймаємо по два-три звернення в частині закриття цього підприємства. Реакції – нуль.Чотири місяці тому поміняли керівника. Він вночі завіз 3 000 тонн у закритих автомобілях. Хто за це буде відповідати? Директор? Він мешканець Луганської області і через годину може бути на іншій стороні", – голосно розповів про проблему Олег Кіндер.

Розвал

"Потрібно відселяти людей з цієї зони, де екологічна катастрофа, ми допоможемо. Можливо, доцільно закупити пластикові мішки, в які можна скласти всі ті відходи, та запаяти. Нехай чекає вивезення. Хай платять ті виробники, які позвозили туди. Вони не розуміли, що роблять? Депутати наші милі", – висловив свою позицію Ігор Палиця.

Розвал

"Я з 14-го року говорив, що ветсанзавод у Ковелі потрібно закрити, я звертався до міністра. Ми отримали відповідь, що це неможливо зробити. Ми повинні почати утилізовувати те, що можна. Ми можемо утилізувати кістки та шкіру, це не принесе шкоди. Частину ми можемо запакувати в мішки, щоб воно чекало транспортування, а 5-7 тонн щодня можна утилізовувати силами самого заводу", – запропонував Володимир Гунчик.

Розвал

Тим часом тваринні рештки як лежали, так і лежать, отруюючи довкілля та життя простих ковельчан. Безумовно, що це застаріле питання потрібно вирішувати в найоперативнішому режимі. Чи вийде?

Гунчика знову лякають...Недовірою

Розвал

Питання порядку денного традиційно приймалися в пакетному режимі. Проте був невеличкий ліричний відступ, який виник через неузгодження позицій між ОДА та Волиньрадою з приводу бюджетних питань. Детально можна прочитати тут. Ми з вами зупинимося лише на "уколі", який зробив Ігор Палиця Володимиру Гунчику.

"Ви знали, що сесія сьогодні, але не внесли своїх пропозицій по бюджетних залишках. Тому комісія збиралася сьогодні і працювала в авральному режимі, щоб відбулася сесія, щоб будувалися та ремонтувалися дороги. Хочу вас попередити: якщо будуть саботуватися рішення обласної ради, то буде винесено питання про недовіру вам. Це рішення буде прийнято, в нас є 42 голоси", – сказав очільник ради.

Непрості відносини у фракції, якої більше нема

Розвал

Депутати Костянтин Зінкевич та Борис Бабійчук вийшли з фракції "Самопоміч". Сама фракція перестала існувати. Прокоментувати таке рішення обранці пообіцяли пізніше. Проте своє слово сказав їхній однопартієць та вже колишній лідер Михайло Імберовський.

– Для мене ключове слово у цій ситуації – "відповідальність". Гадаю, що детонатором може бути те, що відбувається з "Самопоміччю" на загальнодержавному рівні. Насправді не відбулося нічого страшного, ми продовжуємо працювати, – сказав депутат.

– Чи готові ви підтвердити або спростувати думку, що проблеми у фракції існують давно? Можливо, були якісь непорозуміння між вами та іншими депутатами? Зінкевичем, наприклад?

– Особистісних непорозумінь у нас не було, але відносини у фракції не були простими, – відповів депутат на уточнююче запитання від "Конкурента".

Що відбулося насправді? Цілком можливо, що скоро ми про все дізнаємося.

Журналістка та депутатка Алла Лісова спілкується з колегами..Журналістка та депутатка Алла Лісова спілкується з колегами..

...а заступники Палиці бавляться мобільним телефоном......а заступники Палиці бавляться мобільним телефоном...

...підтримують їх колеги-радикали......підтримують їх колеги-радикали...

... та екс-радикали в тому числі...... та екс-радикали в тому числі...

Розвал

Розвал

..

...Сергій Слабенко сів не на своє місце та засумував......Сергій Слабенко сів не на своє місце та засумував...

...Юрій Ройко, певно, щось приклеює на спину Віктору Радчуку......Юрій Ройко, певно, щось приклеює на спину Віктору Радчуку...

...а потім розповідає про скоєне колезі з УКРОПУ......а потім розповідає про скоєне колезі з УКРОПУ...

... Василь Столяр зацікавився молодим активістом з Ковеля та, цілком можливо, підговорював його не товаришувати з Олегом Кіндером...... Василь Столяр зацікавився молодим активістом з Ковеля та, цілком можливо, підговорював його не товаришувати з Олегом Кіндером...

...який ...який "тусувався" біля фракції "Наш Край"...

...Віталій Кварцяний, як завжди, сидить біля Олександра Курилюка, в якого від спалаху почервоніли очі......Віталій Кварцяний, як завжди, сидить біля Олександра Курилюка, в якого від спалаху почервоніли очі...

...а тут Курилюк вже на самоті: Кварцяний з сесії ...а тут Курилюк вже на самоті: Кварцяний з сесії "втік" раніше...

...чим, певно, засмутив Володимира Гунчика, який любить поговорити про футбол......чим, певно, засмутив Володимира Гунчика, який любить поговорити про футбол...

...чи не про кролячу шапку, він розповів Сергію Леонтьєву? Думаю, що все ж ні, голова сьогодні не жартував. Проблем забагато....чи не про кролячу шапку, він розповів Сергію Леонтьєву? Думаю, що все ж ні, голова сьогодні не жартував. Проблем забагато.

***

Чергова сесія Волинської обласної ради пройшла у звичному ритмі: Палиця з Гунчиком то "товаришували", то "сварилися". Найважливіші питання так і залишилися вирішеними не до кінця, фракцій стало менше, а проблем більше. Що буде далі? Побачимо...

Надрукувати
мітки:
коментарів