Поділитись:

«Берет і шарф – це мамина робота»: історія вуличного музиканта з Луцька (фото)

Субота, 11 травня 2024, 23:34
«Берет і шарф – це мамина робота»: історія вуличного музиканта з Луцька (фото)

Владислав Старенков 29 років грає на саксофоні на вулицях Луцька. Чоловіка у кольоровому береті з носом клоуна, часто можна побачити на Театральному майдані та в Центральному парку культури і відпочинку. Нещодавно у Луцьку з'явився мурал із зображенням музиканта.

Своєю історією музикант поділився із Суспільним, а також розповів, як вгадує музичні смаки лучан та гостей міста.

«Життя заставило грати на вулиці»

Владиславу Старенкову – 61 рік. Чоловік розповів, що народився на Полтавщині, закінчив полтавське музичне училище по класу домбри, після цього вивчився в консерваторії в Києві.

Понад 30 років тому, у зв'язку із сімейними обставинами, переїхав до Луцька, відтоді працює вчителем у музичній школі №3 по класу гітари.

«Коли починав грати – це був 95 рік. Життя заставило грати на вулиці, бо була затримка по зарплатах, до пів року. Це відомий факт. А потім воно ввійшло у звичку», – розповів музикант.

Окрім саксофона музикант каже, що грає на домрі, сопілці, гітарі, фортепіано, тубі, трубі, та тенорі. В його репертуарі зараз понад 400 мелодій, постійно старається опановувати нові.

«Берет і шарф – це мамина робота»: історія вуличного музиканта з Луцька (фото) 

«Берет і шарф – це мамина робота»

Зі слів Владислава, спочатку він грав на вулицях у звичайному, повсякденному одязі, а з 2000 року вирішив одягнути рожевого носика, щоб бути цікавішим та привертати увагу.

Кольоровий шарф та берет для нього зв'язала мама, яка займається макраме. Зі слів чоловіка, мама і зараз пильнує, щоб він мав гарний вигляд.

«Берет і шарф – це мамина робота. Мама в мене рукодільниця, у неї дуже багато макраме. Оця моя сорочка — це мамина робота. Це ж не вишивка, вузлики ручні — це дуже кропітка робота», – каже Владислав.

Музикант розповідає, що із початком війни в Україні, його репертуар змінився. Він відмовився від російських мелодій, додав повстанські та патріотичні мотиви.

«Берет і шарф – це мамина робота»: історія вуличного музиканта з Луцька (фото)

«Як бачу вчителів, то граю пісню про вчительку»

Зі слів Владислава, коли він приходить грати, то одразу починає «ловити» реакції перехожих і дуже радіє, коли бачить на їхніх обличчях усмішки. Під різних перехожих намагається підібрати свою мелодію.

Коли бачить маленьких діток, то грає «Танок маленьких каченят», коли хтось з потенційних слухачів повільно йде, то мелодію із мультфільму «Рожева пантера».

«Коли бачу, що монахині з костелу йдуть або люди з польського товариства, то граю гімн Польщі. Як бачу вчителів, то граю мелодію з пісні про вчительку. Є багато мешканців Луцька, яким я знаю, що грати», – говорить чоловік.

Як розповідає вуличний музика, на жаль буває, що окрім усмішок отримує агресивне ставлення перехожих. Владислав пригадав випадок, як у столиці біля переходу метро, до нього підійшли молодики й погрожували забрати інструмент.

А в Луцьку двічі траплялося, що музиканту погрожували фізичною розправою. Таке ставлення він пояснює тим, що деяким людям необхідно кудись подіти свій негатив і вони знаходять когось беззахисного.

«Дуже романтичне місце в Луцьку – міст через залізницю. Там в мене було, що чоловік підходить і каже: я тебе зараз з моста скину. А через пару днів другий із погрозами. І як мені реагувати? Я більше туди не ходжу», – розповів Старенков.

«Берет і шарф – це мамина робота»: історія вуличного музиканта з Луцька (фото)

Владислав каже, що йому, як вчителю третьої музичної школи, дуже важливо, щоб його учні схвально ставилися до таких вуличних виступів. Їхню думку постійно запитує і знає, що дітям подобається, і образ, і репертуар.

«Прибігали із судового засідання, щоб я не грав»

Якщо дозволяє погода, то грати Владислав виходить щодня, окрім понеділка і середи. Бо в ці дні має уроки в школі.

У неділю та святкові дні виступає у парку культури і відпочинку імені Лесі Українки. Туди, як правило, він йде грати на домрі.

«Домбра або кобза – це тихий інструмент. В мене є колоночка невеличка для підсилення звуку, то вона трохи в центрі заважає. Колись грав на вул. Лесі Українки, а там суд. То прибігали прямо із засідання, щоб я не грав», — додає музикант.

У квітні 2024 на проспекті Волі у Луцьку, місцевий художник Юрій Чайка, завершив створювати стінопис із зображенням Владислава Старенкова.

Музикант каже, що це для нього велика честь.

«В цьому малюнку я відчув до себе повагу, до своєї діяльності. Я не вважаю себе таким вже відомим, але якщо так вирішили. Мені це приємно, воно мене надихає, окриляє».

«Берет і шарф – це мамина робота»: історія вуличного музиканта з Луцька (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів